sâmbătă, 13 aprilie 2013

Cat de periculoase sunt telefoanele mobile


CUPRINS :

1. Ce sunt radiatiile ?
2. Cum afecteaza undele electromagnetice organismul ?
3. Cateva notiuni teoretice 
4. Surse de radiatii electromagnetice
5. Energia emisa de telefonul mobil
6. Indicele SAR ( Rata specifica de absorbtie-Specific Absorption Rate)
7. Efectele radiatiilor electromagnetice
8. Studii si cercetari  
9. Ce trebuie sa facem ? 
10. Cum se masoara radiatiile unui telefon mobil ?
11. Valori ale indicelui SAR pentru mai multe tipuri de telefoane mobile 


            Datorita dezvoltarilor tehnologice din ultimii 40 de ani, industria telecomunicatiilor a cunoscut un salt urias.
            Pentru a vedea cat de periculoase sunt telefoanele mobile ( undele emise de acestea ) trebuie mai intai sa stim ce sunt radiatiile si cum ne pot afecta acestea. Telefonul mobil este un dispozitiv electronic fara fir, portabil, care functioneaza pe baza retelei GSM.Emite si receptioneaza unde electromagnetice (unde radio). Radiatiile emise sunt asemanatoare cu cele ale unui cuptor cu microunde de putere mica.

Primul telefon mobil complet automatizat MTA (Mobile Telephony System version A)
1956. Cantarea aproape 40 kg si a fost folosit de 125 de abonati

Primul telefon mobil comercializat : "DynaTAC" (DYNamic Adaptive Total Area Coverage). Cantarea aproape 1 kg si avea o lungime de aproximativ 30 cm


1. Ce sunt radiatiile ?

           Radiatiile reprezinta emisii de unde sonore, electromagnetice sau de particule care se propaga sub forma de raze in toate directiile.

Ele pot fi de doua tipuri :
a)  Radiatii neionizante (radiatii electromagnetice): lumina, UV, undele radio, microundele, ultrasunetele
b)  Radiatii ionizante :
- radiatii alfa : sunt invizibile,au putere mare de ionizare si pot afecta tesuturile interne, nu trec prin hartie;
- radiatii beta : sunt periculoase pentru organismul uman,pot fi oprite de un strat de aer de cativa metrii sau de o foita de aluminiu de cativa milimetrii grodime;
- radiatii gamma : pot penetra organismul si pot fi oprite de o placa de beton de 15 cm grosime, o placa de plumb, apa sau materiale cu densitatea mare.
- radiatii X ( sunt radiatii gamma cu energie scazuta ) : strabat tesuturile dar nu pot penetra oasele.

            Lovind atomul radiatia transfera o parte din energia sa acestuia. Daca energia transferata este suficient de mare se produce fenomenul de ionizare in care un electron este extras din atom. Vor ramane astfel doua particule incarcate electric, un electron si un ion pozitiv. Cu cat numarul de particule incarcate electric este mai mare cu atat tesuturile vor fi distruse mai mult.


Radiatiile electromagnetice nu determina ionizarea materiei, au un nivel mai scazut de energie decat radiatiile ionizante si sunt mai putin periculoase decat acestea.

2. Cum afecteaza undele electromagnetice organismul ?

            Actionand asupra moleculelor din corpul uman, se elibereaza radicali liberi. Acestia combinandu-se cu proteinele sau acizii nucleici din celule, conduce la modificarea structurii acestora, ceea ce duce la consecinte dramatice asupra organismului:
- deteriorarea membranei hematiilor (celulelor rosii); 
- distrugerea leucocitelor (globulelor albe);
- modificarea structurii acizilor nucleici fapt ce duce la mutatii genetice si cancer.

Click pe imagine pentru marire

Undele emise de antene nu sunt benefice pentru organism. Din cauza absorbtiei energiei, temperatura corpului poate creste cu cateva grade ceea ce poate duce la afectarea anumitor tesuturi.

Click pe imagine pentru marire

3. Cateva notiuni teoretice 

            Campul electromagnetic este un camp uniform si continuu care se propaga sub forma de unde electromagnetice cu viteza luminii. Este format dintr-un camp electric (E) si un camp magnetic (B) care oscileaza perpendicular intre ele si perpendicular pe viteza de propagare.
            Campul magnetic este caracterizat de doua marimi principale : inductia magnetica (B) care se masoara in Tesla (T) si exprima manifestarea campului intr-un mediu si intensitatea (taria) campului magnetic (H) care se masoara in A/m (amper/metru).


            Pamantul este de altfel un magnet urias care are un camp magnetic foarte puternic. Acesta scade odata cu altitudinea. Fara existenta campului magnetic terestru viata nu ar putea axista in forma in care noi o cunoastem, fiind si un scut impotriva radiatiilor solare. Inductia campului magnetic al Pamantului are valoarea cuprinsa intre  25 si 65 µT. Scaderea sub aceste valori poate duce in cazul omului la crestere in inaltime, ingrasare, insomnii, dureri de cap , afectiuni ale inimii si sistemului circulator.

4. Surse de radiatii electromagnetice :

           Aparate precum : telefoanele mobile; antenele fixe de televiziune si radio; releuri ( dispozitive care retransmite amplificand semnalele receptionate ); monitoarele; aspiratorul; televizorul;etc.sunt surse de radiatii, iar undele emise de acestea induc curenti turbionari in tesuturile organismului.



5. Energia emisa de telefonul mobil

            Din cercetarile efectuate s-a constatat ca intre 20% - 60% din energia emisa de telefonul mobil este absorbita de capul celui ce foloseste telefonul. In functie de caracteristicile constructive ale telefonului si de distanta fata de releu, procentajul poate fi mai mic sau mai mare. Cu cat antena telefonului este mai scurta si releul mai departe de telefon, cu atat aparatul va utiliza o putere mai mare pentru a se conecta la retea.
            Frecventele de 900 Mhz, 1800 Mhz si 2,45 Ghz (cele pe care functioneaza telefoanele mobile), pot crea zone cu temperatura ridicata in creier.

Click pe imagine pentru marire


6. Indicele SAR ( Rata specifica de absorbtie-Specific Absorption Rate)

Indicele SAR reprezinta cantitatea de energie absorbita de catre un organism in timpul folosirii telefonului mobil. Comisia europeana a stabilit ca indicele SAR maxim admis sa fie de 2 W/kg . In U.S.A valoarea maxima admisa este de 1,6 W/kg .Valorile indicelui SAR variaza de la un telefon la altul.
In cazul fiecarui mobil indicele SAR este precizat in manualul tehnic. Cu cat telefonul se afla mai aproape de releu cu atat valoarea indicelui SAR este mai mica.

Click pe imagine pentru marire
Click pe imagine pentru marire

7. Efectele radiatiilor electromagnetice

S-a constatat ca persoanele ce utilizeaza frecvent telefonul mobil, prezinta unul sau mai multe din urmatoarele simptome :
- dureri frecvente de cap precum si senzatia de arsura ori caldura in zonele occipitala, temporala si auriculara;
- oboseala;
- concentrare scazuta si pierderi de memorie;
- insomnii;


Simptomele apar la cateva minute dupa folosirea telefonului mobil sau in timpul zilei. La copii pericolul este cu atat mai mare cu cat acestia au oasele craniului mai subtiri, radiatiile patrunzand mai usor in creier.De asemenea s-a constatat ca atunci cand se foloseau telefoane normale cu fir, aceste simptome nu apareau.

8. Studii si cercetari

- In urma unui studiu efectuat intr-un laborator din Zurich s-a concluzionat ca utilizarea telefonului mobil inainte de culcare poate perturba EEG din timpul somnului;
- Un studiu efectuat in Polonia pe un esantion de mai multi militari ce au fost expusi la radiatii electromagnetice in perioada 1970-1990, a stabilit ca intre radiatiile in domeniul microundelor si cancer exista o legatura puternica. Conform studiilor, rata mortalitatii cancerigene in randul soldatilor expusi era mult mai mare.;
- Cercetarile specialistilor de la Univ. Essen (Germania) pe un esantion de 118 persoane ce sufereau de melanom al globului ocular (cancer la ochi) au relevat ca utilizarea telefonului mobil poate fi asociata cu acest tip de cancer ;
- In cazul expunerii indelungate la campuri electromagnetice exista riscul aparitiei unei dependente de tip narcotic datorita stimularii productiei de endorfine ;
- Cercetatorii din cadrul OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) au constatat ca undele radio emise si receptionate de telefoanele mobile pot favoriza producerea cancerului cerebrat (gliom), riscul fiind mai mare in cazul persoanelor ce vorbesc mai mult de 30 min./zi. Folosirea excesiva a telefonului mobil poate spori si  riscul de infertilitate si autism.


- Biroul Britanic de statistica arata o crestere cu 50% in perioada 1989-2009 a tumorilor canceroase in regiunea lobilor frontal si temporal ;
- Agentia Internationala pentru cercetare in domeniul cancerului catalogheaza telefoanele mobile drept cancerigene ;
- Conform Dr.Keith Black de la Centrul Medical Cedars-Sinai (Los Angeles), folosirea excesiva a telefonului mobil poate creste riscul de cancer. Cei care vorbesc la telefon mai mult de 15 min./zi timp de 15 ani prezinta un risc de 72 de ori mai mare de a face cancer, consecintele folosirii telefonului mobil aparand abia peste zeci de ani.
- Telefonul mobil iPhone poate emite radiatii electromagnetice si atunci cand nu se vorbeste el intrucat acesta functioneaza ca o statie radioreleu, afirma Dr. Mercola ;
- Folosirea telefonului inainte de culcare poate determina persoana care-l foloseste sa ajunga mult mai tarziu in starea de somn profund (stare esentiala pentru organism deoarece atunci are loc revitalizarea celulelor si eliminarea oboselii acumulate de-a lungul zilei), sa adoarma mai greu si o mentine agitata (in stare alerta).
- Atunci cand suntem obositi, stresati, sau inconjurati de numeroase surse de campuri electromagnetice, efectele nedorite ale acestora sunt mult mai mari ;
- Medicul Calin Marginean spune ca atunci cand efectuam un apel, telefonul emite intre 1,9 si 3 Ghz pentru a se conecta la retea ( 3 Ghz = 3.000.000.000 vibratii/secunda care trec prin fiecare celula a creierului ).



9. Ce trebuie sa facem ?

- Nu tineti aparatul lipit de ureche. Tinerea telefonului la o distatnta de cel putin 1,5 - 2,5 cm diminueaza efectul radiatiilor asupra creierului ;
- Evitati sa tineti telefonul mobil in buzunarul de la piept (in dreptul inimii), la curea sau in dreptul altor organe vitale. Se recomanda pastrarea telefonului pe masa sau in geanta ;
- Chiar si cand nu este folosit, antena telefonului emite unde radio. Incercati sa mentineti telefonul la o distanta cat mai mare de corp atunci cand nu-l folositi ;
- La fiecare 10 min. de convorbire mutati telefonul de la o ureche la alta ;
- Utilizati functia "speaker" a telefonului cat mai des. In acest mod aparatul este tinut la o distanta cat mai mare fata de corp ;
- Utilizati cat mai des SMS-urile ;
- Tineti telefonul in mana atunci cand efectuati un apel. Abia in momentul cand observati sa cel apelat a raspuns duceti telefonul la ureche. Intensitatea undelor este mai mare etunci cand apelam pe cineva la telefon sau suntem apelati.Practic...telefonul mobil "coace" creierul precum un cuptor cu microunde. Bolta craniana (oasele parietale si temporale) au forma unei antene parabolice ce concentreaza undele la baza gatului ;
- Folositi telefonul mobil cat mai rar in autobuz, metrou, troleibuz, masina personala sau in zonele cu semnal slab deoarece in aceste locuri de regula semnalul telefonului este mult mai slab iar acesta va folosi mai multa energie pentru a se conecta la retea ;
 - Renuntati la conversatie atunci cand semnalul este slab intrucat incercarea de a se conecta la retea a telefonului mobil duce la amplificarea campului magnetic din jur. Folositi in aceasta situatie telefonul cu fir.
- Folositi  dispozitivul "hands free". Este un lucru benefic deoarece telefonul este tinul in acest fel la o distanta mai mare de cap, si se aude mai bine.
- Folosirea dispozitivelor tip "bluetooth". Nivelul de radiatii este de aproximativ 100 de ori mai mic decat cel emis de telefonul mobil ;
- Dotati telefonul cu huse-ecran. Sunt huse ce ecraneaza propagarea campurilor electromagnetice emise de telefon insa doar intr-o anumita masura intrucat antena telefonului sau zona de emisie-receptie trebuie sa ramana descoperita ;
- Evitati sa dormiti cu telefonul sub perna sau langa cap. Emitand unde radio chiar si cand nu este folosit e ca si cum ai adormi pe plaja !!
- Nu tineti telefonul mobil in zona abdomenului (in special gravidele) ;
- Atunci cand nu folositi telefonul pentru a comunica treceti-l pe "Airplane Mode" ;
- Alegeti un telefon care prezinta un nivel cat mai mic al indicelui SAR ;
- Folositi telefonul doar atunci cand aveti strict nevoie de el ;
- Nu folositi telefoanele mobile in statiile de benzina. Conform "Shell Oil Company" telefoanele mobile pot provoca incendii la pompele de benzina. Ele pot inflama benzina sau vaporii de benzina avand suficienta energie pentru a produce o scanteie. Cele mai periculoase sunt telefoanele cu led care se aprinde atunci cand functioneaza sau suna.

10. Cum se masoara radiatiile unui telefon mobil ?




Aparat de masura a campului electromagnetic

11. Valori ale indicelui SAR pentru mai multe tipuri de telefoane mobile





Pentru alte tipuri de telefoane aplicati AICI


3 comentarii:

  1. FoCum arte util materialul. Am inteles si sfaturile sunt bune, iar problema telefonului mobil o putem limita. Ce se poate face in privinta noilor contoare electrice smart pe care au inceput sa le monteze acum si care sunt atasate pe peretii apartamentului si care afecteaza sanatatea, emitand semnale electromagnetice pulsatile tot timpul. Dupa cateva luni dupa ce le-au montat am inceput sa ma simt rau si dupa 30 de minute dupa ce intru in casa am in continuu o stare de rau si greata. Tot cautand pe net am gasit ca in America i-au demascat pe cei cu contoarele inteligente si sunt mai multe procese pe rol. Banuiesc ca in Romania, unde lumea nu e informata, nu se va face mare lucru si oamenii vor murii pe capete, fara macar sa stie de la ce au facut cancer.

    RăspundețiȘtergere
  2. Gabi, fii vocea care da tonul la neregulile privind contoarele inteligente. Un om poate face o diferenta, ceilalti vor reactiona la randul lor. De undeva trebuie inceput, e vorba de sanatatea si drepturile noastre fundamentale. Nu trebuie sa asteptam sa se ajunga la situatii grave ca in America si nu numai.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...