duminică, 27 noiembrie 2011

Cat de importanta este frumusetea exterioara ?

     

         Frumusetea este un termen abstract legat se pare de gusturile fiecarui om. Immanuel Kant spunea : "Aprecierea frumusetii este determinata de gust".
         In Grecia antica cel mai mare accent se punea pe armonia formelor,in timp ce in Roma patricienele se epilau si conturau ochii cu antimoniu (semi-metal ai carui compusi sunt toxici!!!). Tot in Roma se pare ca exista un adevarat cult al parfumului si al ingrijirii pielii. In Evul Mediu folosirea fardurilor era insa asociata cu desfraul.


        Ce spune Dumnezeu despre frumusete?

Intrucat "El a facut orice lucru frumos la timpul lui", Dumnezeu iubeste tot ceea ce este frumos. Infatisarea unei persoane frumoase poate avea efecte puternice asupra modului cum ea este vazuta si tratata de catre cei din jur.
        Desigur ca...este normal sa acordam atentie aspectului fizic, insa nu trebuie sa facem din el lucrul cel mai important din viata noastra caci "frumusetea este desarta"(Proverbe 31:30). Dumnezeu a respins ca rege un tanar Eliab care avea o statura impresionanta spunandu-i lui Samuel : "Nu te uita la infatisarea si inaltimea staturii lui caci l-am lepadat"(1Sam 16:6-7). El se uita intotdeauna la inima, acolo unde este comoara noastra cea mai mare si nu la aspectul exterior.



        Un proverb spune: "Femeia frumoasa si fara minte este ca un inel de aur pus in ratul unui porc"(Proverbe 11:22). Ambalajul sclipitor al unui cadou nu ne spune nimic despre ceea ce se afla inauntru....defapt cele mai frumoase ambalaje pot acoperi un dar nefolositor. Inelele de pus in nas erau cunoscute inca din timpurile antice. Fiind foarte frumoase si confectionate din aur de cea mai buna calitate era prima bijuterie ce atragea atentia asupra unei femei. Proverbul compara "femeia frumoasa dar fara minte"cu "un inel de aur pus in ratul unui porc". Frumusetea nu o face mai atragatoare...tot asa cum un inel stralucitor de aur nu poate infrumuseta un porc. Frumusetea de altfel, nu se potriveste unei femei "fara minte",ea este o podoaba inutila.


        De asemenea Sf. Ap.Petru (1Petru3:3)  ne spune  sa nu punem accentul pe frumusetea exterioara care este trecatoare ci pe cea interioara, cea care este de mare pret inaintea lui Dumnezeu.
       Valoarea personala este cea care compenseaza cu mult defectele fizice fie ca ele sunt reale sau imaginare.

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...