luni, 16 septembrie 2013

Viata lui Albert Einstein - Partea 5: Recunoasterea mondiala si premiul Nobel



Motto : "Idealurile care mi-au luminat calea si din cand in cand mi-au dat curaj reinnoit de a intampina viata cu voiosie, au fost bunatatea, frumusetea si adevarul...nu am nici un talent anume, sunt doar extraordinar de curios". (Albert Einstein)

            Einstein prefera cafeaua frappe si carnatii. Cafeneaua era locul unde el se intalnea cu prietenii si colegii purtand discutii pe teme stiintifice si invatand pentru examene. In timpul anilor petrecuti la Politehnica din Zurich (ETH), frecventa cafeneaua Metropol.
            Publicarea teoriilor sale din "Annalen der Physik" (Anale de fizica) in 1905 au atras atentia marelui fizician Max Planck de la Universitatea din Berlin. Cei doi fizicieni s-au cunoscut in 1909 si au mentinut o prietenie stransa  desi erau doi oameni diferiti.

Albert Einstein si Max Planck
            In 1906 este promovat la gradul de expert tehnic clasa a doua la Institutul de Patentare, avand un salariu anual de 4500 franci elvetieni.
            Fara a fi un profesor stralucit, Einstein obtine in 1908 un post de profesor la Univ.din Berna, lucrand intre timp si la Institutul de Patentare, aceasta fiind principala sursa de venit pentru el si familia sa.
            In 1909 devine profesor asociat la Univ.din Zurich avand acelasi salariu ca si la Institut, de unde va demisiona.
            1910 este anul in care se naste cel de-al doilea fiu,Eduard, alintat si "Tede". Spre dezamagirea lui Einstein acesta are probleme psihice petrecandu-si viata mai mult prin spitale si murind in 1965 in Elvetia. Intr-o scrisoare adresata bunului sau prieten Michele Besso, Einstein ii spune: "Starea fiului meu cel mic ma ingrijoreaza foarte tare. Este imposibil sa devina intr-o buna zi un om ca toti ceilalti. Cine stie, poate ar fi mai bine pentru el sa paraseasca aceasta lume inainte de a fi cunoscut viata".

Einstein si Elsa in India
           Tot in 1910 Einstein este numit profesor cu drepturi depline la Univ.Germana din Praga. Incepand cu aceasta perioada, casatoria lui cu Mileva se destrama. Un an mai tarziu accepta o oferta de la ETH din Zurich, fiind impins si de tensiunea crescanda ce exista in relatia cu Mileva pe care o gasea rece si nereceptiva. Einstein ramane la ETH pana in 1914 cand Max Planck il invita la Berlin oferindu-i postul de director al "Institutului de fizica teoretica". Impreuna cu sotia si cei doi copii, Einstein se muta la Berlin. Mileva nu avea sa stea prea mult aici si nefiind obisnuita cu stilul de viata al marelui fizician, se intoarce la Zurich impreuna cu copiii.

Einstein intr-o conferinta
           La Berlin Einstein se gaseste cu mai multe rude din partea tatalui sau. Un var al tatalui pe nume Rudolf avea o fiica, Elsa, pe care Einstein o cunostea din copilarie si care era cu trei ani mai mare decat el. Ea avea doua fete, Ilse si Margot dintr-o casatorie anterioara si era divortata. Curand intre cei doi avea sa se lege o relatie tot mai stransa, petrecand din ce in ce mai mult timp impreuna.
           Lucrul la o noua teorie a gravitatiei ii acapara o foarte mare parte din timp. In 1911 publica un articol asupra principiului de echivalenta insa, Einstein nu ajunsese la forma finala a TRG. Avea nevoie de matematica necesara pentru a construi aceasta teorie. Pentru ajutor apeleaza la prietenul si colegul sau Marcel Grossman, care-l ajuta si pe cand erau studenti la ETH cu notite.


           In 1916, Einstein publica "Bazele teoriei generale a relativitatii". Aceasta teorie nu era prea inteligibila. Notiuni precum "deformarea spatiului si timpului" erau o noutate pentru lumea fizicii. Teoria trebuia testata si dovedita, lucru care nu se putea face decat in timpul unei eclipse totale de Soare. Prima incercare a avut loc in august 1914, cand astronomul Erwin Freundlich a pornit intr-o expeditie in Crimeea. Izbucnirea "Primului razboi mondial" a oprit aceasta expeditie, Erwin nereusind sa observe stelele.
           Testarea teoriei lui Einstein avea sa mai astepte pana in noiembrie 1919, spre dezamagirea sa, atunci cand Arthur Eddington pleaca intr-o noua expeditie in insula Principe. Aceasta expeditie confirma corectitudinea teoriilor lui Einstein, zdruncinand practic lumea stiintifica. Incepand cu aceasta confirmare si anuntarea ei intr-o reuniune comuna a Societatii Regale si a Societatii Regale de Astronomie din Londra in noiembrie 1919, Einstein este recunoscut la nivel mondial si devine unul dintre cei mai celebrii oameni de stiinta din lume.

Einstein in New York, 1921
           Relatia dintre Einstein si Mileva merge din ce in ce mai rau, si ajung sa se separe definitiv. Hrana proasta primita in timpul razboiului pe cand se afla in Germania, precum si grija familiei, i-au afectat sanatatea suferind de ulcer. Aceasta boala il va tine la pat o perioada de timp. Elsa impreuna cu Rudolf au grija de Einstein in asa fel incat acesta sa se hraneasca corespunzator si in primavara anului 1917 marele fizician se muta intr-un apartament aflat in apropiere de verisoara sa. Se hotarasc ca peste un an sa se casatoreasca!! Chiar daca nu a reusit sa se impace cu ideea despartirii toata viata, Mileva este deacord cu divortul. Catre batranete , Einstein afirma : "Asta a intunecat relatiile cu cei doi baieti ai mei, de care eram foarte atasat. Aceasta latura tragica a vietii mele m-a urmarit pana la batranete".

Albert Einstein, 1921
           O conditie pentru ca Mileva sa fie deacord cu divortul era ca aceasta sa primeasca o parte din suma aferenta unui premiu Nobel pe care Einstein l-ar fi putut primi in viitor. La patru luni dupa divort, Einstein se casatoreste cu Elsa.
           Dupa recunoasterea mondiala, Einstein primeste invitatii la conferinte in universitati din toata lumea (SUA,Marea Britanie,Franta,India,Japonia,Argentina,etc).
           Pe 11 noiembrie 1922 pe cand se intorcea din Japonia, afla ca a castigat premiul Nobel pentru fizica, pentru anul 1921. Neputand sa participe la ceremonia de acordare a premiului de la Stockholm, Einstein tine numeroase conferinte in 1923 in Suedia.
           Nu a fost foarte fericit la auzul vestii ca a castigat premiul Nobel pentru explicarea efectului fotoelectric. Teoria relativitatii era capodopera sa, iar in discursurile de dupa acordarea premiului, Einstein s-a referit mai mult la ea decat la efectul fotoelectric.


            Se spune ca cineva l-a rugat pe Einstein sa-i explice teoria relativitatii mai pe intelesul lui. Raspunzand, marele fizician a spus : "Pune mana pe o soba fierbinte si un minut ti se va parea o ora. Stai cu o fata frumoasa o ora, si aceasta ti se va parea un minut. Aceasta este teoria relativitatii pe intelesul tuturor".



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...