marți, 15 iulie 2014

Ce spun ochii despre noi?



           Primul lucru ce ne atrage atentia atunci cand ne uitam catre fata unei persoane sunt ochii. Cu totii am simtit senzatia primirii unei energii puternice in prezenta unei persoane placute. Privirea poate fi si ea un emitator de energie, iar culoarea si stralucirea ochilor poate oferi indicii asupra personalitatii unei persoane.
           Componenta colorata a ochiului este irisul. El este un disc circular cu diametrul de aproximativ 13 mm si o grosime de 0,35 mm. Culoarea irisului  se datoreaza unui pigment numit melanina. Cu cat exista mai multa melanina in iris cu atat ochii sunt mai inchisi la culoare (ochii caprui,negrii). Cu cat cantitatea de melanina este mai scazuta, cu atat culoarea ochilor este mai deschisa (ochii albastrii,gri,verzi,etc). Daca melanina lipseste total, ochii au culoarea...roz !!
           In centrul irisului se gaseste un orificiu circular numit pupila care are proprietatea de a doza cantitatea de lumina ce patrunde in ochi. Lumina care patrunde prin pupila este absorbita aproape in intregime de catre tesuturile ochiului. De aceea acesta este de culoare neagra.Se spune ca atunci cand o femeie este indragostita de un barbat, aceasta il priveste cu pupilele dilatate.
           Expresivitatea privirii noastre depinde asadar si de prezenta melaninei in iris. Deficienta de cupru din organism poate duce la scaderea productiei de melanina. Totusi, alimente precum semintele de floarea soarelui,stridiile, migdalele si vitamina B6 pot determina cresterea de melanina.
Exista trei categorii de baza ale ochilor - caprui,albastrii si verzi, la care se adauga negrii, gri, violet si combinatii ale acestora.
           Intrucat fiecare persoana este unica si speciala, in ceea ce priveste stabilirea personalitatii acesteia dupa culoarea si stralucirea ochilor, nu putem vorbi decat de lucruri si trasaturi generale.

a)  Ochii albastrii :


- ochii albastrii filtreaza mai putina lumina, astfel ca cei care poseda astfel de ochi vad mai bine atunci cand luminozitatea este scazuta;
- au o dorinta mare de a-i face pe cei din jurul lor fericiti, fiind buni si sinceri;
- sunt persoane spirituale, calme si ponderate;
- iubesc pasional si isi doresc o iubire vesnica;
- sunt prietenoase si fermecatoare;
- le place sa traiasca la maxim;
- sunt persoane atractive si inteligente, in general inclinate spre stiintele exacte precum matematica,informatica,fizica,etc.
- sunt creative si emana o energie deosebita;
- au o dorinta mare de cunoastere;
- spirit critic ridicat si o memorie vizuala dezvoltata.
           Conform unui studiu realizat in anul 1997 si publicat in "Journal of Social Psychology", persoanele cu ochii albastrii sunt inclinate sa vorbeasca mai putin despre ei insisi.



b)  Ochii albastrii-verzui :

           Sunt persoane dificile cu un comportament paradoxal (calm amestecat cu furie, blandete cu agresivitate, curaj cu frica).

c)  Ochii cenusii :


           Sunt persoane inclinate spre disimulare dar si sociabile carora le place sa se deschida.

d)  Ochii caprui :


- se descurca mai usor in situatiile neprevazute decat persoanele cu ochii negrii;
- sunt persoane romantice, calde, afectuase;
- au o vointa mare insa sunt si foarte capricioase;
- pot fi razbunatori atunci cand se simt tradati;
           Potrivit unui studiu publicat in "Personality and Individual Differences", persoanele cu ochii caprui proceseaza mai rapid informatiile decat cele cu ochii albastrii.

e)  Ochii caprui-gri :

          Sunt persoane care au vointa si pasiune pentru ceea ce fac, insa sunt uneori contradictorii.

f)  Ochii verzi :


- sunt foarte intalniti in tari precum Islanda, Irak, Afganistan, Ungaria;
- sunt afectuosi, tandrii si romantici;
- se indragostesc repede insa, tot la fel de repede pot insela atunci cand sunt atrasi puternic de o alta persoana;
- sunt influentabili, usor de schimbat si uneori chiar infideli.

g)  Ochii verzi-gri : destepti si romantici

h)  Ochii verzi-caprui : persoane diplomate

i)  Ochii negrii (maro inchis) :


- au caracteristici asemanatoare celor cu ochi caprui insa mai accentuate;
- sunt persoane modeste, realiste si iubitoare;
- pot deveni violenti in dragoste atunci cand pun suflet si pasiune;
- pot fi pasionali;
- sunt foarte incapatanate, chiar si atunci cand nu au dreptate;
- desi au o deschidere afectiva mare, uneori devin inchisi, invidiosi si gelosi mintind foarte usor.

           Datorita anumitor mutatii, pot apare si culori mai....ciudate !!

- Ochii violet : apar atat la persoanele sanatoase cat si la albinosi


- Ochi de chihlimbar : sunt intalniti in special in Brazilia, insa se gasesc si in Europa si Asia. Aceasta culoare apare datorita excesului de lipocrom in iris.


            Dupa unele studii, oamenii al carui iris este de culoare inchisa, reactioneaza mai rapid la stimulii vizuali si auditivi decat cei al carui iris este mai deschis. Cei cu ochii albastrii insa, sunt strategi mai buni decat cei cu ochii caprui.
            Femeile cu ochii de culoare deschisa sufera dupa nastere mai putin de anxietate, sunt mai putin depresive si au mai putine ganduri negative.


            O alta caracteristica importanta a ochilor este stralucirea. Ea se datoreaza interactiunii luminii cu lacrimile de pe suprafata ochiului. Ochii stralucitori caracterizeaza o persoana plina de viata, in timp ce ochii fara stralucire caracterizeaza o persoana trista si descurajata.
            O privire directa si patrunzatoare este o privire care in general nu accepta nesupunere. Ochii care nu sunt patrunzatori, insa au stralucire, nu suporta sa fie contrazisi.

            Privirea este cea care ne da de gol in momentele noastre cele mai speciale, este cea care ne releva cu adevarat interiorul si frumusetea sufletului.
            Limbajul privirii poate patrunde dincolo de toate obstacolele si barierele noastre pana in adancul inimii. Acolo, impreuna cu aceasta formeaza o parte din frumusetea si misterul vietii noastre, astfel ca pe buna dreptate se spune ca ochii sunt lumina sufletului.


duminică, 11 mai 2014

Pot gandurile noastre sa influenteze pe cineva de la distanta?



           Gandurile si starile noastre mentale pot avea un efect deosebit asupra celor din jurul nostru. Indiferent ca trimitem un gand cu sau fara intentie, mintea noastra poate interactiona si influenta imprejurimile si nu numai. Fiecare dintre noi la un moment dat am avut placerea de a ne bucura de prezenta unei persoane dragi si am avut senzatia ca primim o energie din partea ei.
           Conform DEX, gandul este un proces de gandire, o idee, cuget, imaginatie, inspiratie, intentie, plan. Fiecare om emite asa-numitele vibratii-gand care ne modeleaza caracterul, ne controleaza viata, ne formeaza destinul insa, ii influenteaza si pe cei din jurul nostru.


           Dr. Rollin McCarty, director de cercetare la "Institutul de matematica a inimii"(Institute of HeartMath) din Boulder Creek,California, a descoperit ca inima este cel mai mare "creier" al corpului. Aceasta prezinta neurotransmitatori care semnalizeaza si influenteaza anumite aspecte ale gandurilor superioare in creier. McCarty a descoperit ca atingerea si concentrarea mentala asupra inimii duce la sincronizarea undelor cerebrale intre oameni !! Atunci cand doua persoane isi concentrau ganduri de iubire asupra inimii, ritmul cardiac cel mai "coerent" dintre cele doua a inceput sa antreneze creierul celeilalte persoane.
Pentru ca intentia sau gandul transmis sa aiba un efect cat mai puternic, emitatorul (persoana care emite gandul) trebuie sa fie cat mai ordonat mental si emotional. De asemenea, credinta, motivatia si compasiunea joaca si ele un rol deosebit de important.


           Gandurile pot fi transmise chiar si in timpul noptii atunci cand cel care receptioneaza doarme. Ele ajung in subconstient care "lucreaza" atat in stare de veghe cat si in timpul somnului. In anii 1970, Michael Persinger a efectuat un experiment la care au participat mai multi voluntari grupati in perechi. In timp ce unul dintre cei doi parteneri dormea, celuilalt aflat intr-o incapere i se cerea sa se concentreze asupra unei imagini si sa incerce sa o transmita celui care viseaza in asa fel incat ea sa faca parte din visul sau. Cand se trezeau, partenerii erau rugati sa descrie visele in detaliu pentru a se putea verifica daca acestea contineau "imaginile" transmise. Rezultatele experimentului au fost destul de bune.


Gandurile negative pot influenta chiar si plantele

           Biologul canadian, Bernard Grad, a plantat in 4 grupuri de cate 18 ghivece cate 20 de seminte de orz. Fiecare ghiveci a fost udat cu solutie salina 1%. Se stie ca solutia salina poate bloca si incetini cresterea plantelor. Ghivecele urmau sa fie udate cu apa sarata dupa ce aceasta urma sa fie tinuta in maini de unul din 3 participanti la experiment cate 30 minute.
           Prima fiola cu apa sarata a fost tinuta in maini de catre o persoana ce avea o pasiune pentru cresterea plantelor. Doua dintre fiole au fost tinute in maini de catre doi pacienti cu depresie (unul diagnosticat cu depresie psihotica iar celalalt cu depresie nevrotica). A patra fiola pentru grupul 4 nu a fost expusa la nici o persoana. Pacientul diagnosticat cu depresie psihotica era atat de deprimat incat nici macar nu a intrebat ce se afla in fiola si a protestat tot timpul cat a tinut-o in maini. Cand cel cu depresie nevrotica a fost anuntat ca fiola face parte dintr-un experiment...s-a inviorat vizibil, iar cand Grad s-a intors dupa o jumatate de ora sa ia fiola, a descoperit ca pacientul o tinuse si o leganase ca si cum ar fi fost un bebelus. Simplul gand ca era implicat intr-un experiment ia redat bucuria de a trai.


           Dupa cateva saptamani, rezultatele au fost surprinzatoare: plantele udate cu apa care fusese tinuta in maini de pacientul cu depresie psihotica crescusera cel mai incet. Acestea au fost urmate de catre cele udate cu a patra fiola neexpusa la nici o persoana. Cel mai repede au crescut plantele udate de catre persoana ce avea o pasiune pentru plante, urmate de catre cele udate de pacientul cu depresie nevrotica. Plantele acestui pacient au crescut mai repede datorita entuziasmului si bucuriei ca a fost implicat intr-un experiment.

Apa si gandurile

           Organismul uman este alcatuit in proportie de aproape 70% apa, iar creierul chiar 80%. S-a demonstrat stiintific in experimente, atat de catre Albert Ignatenko (doctor în filosofie si în medicina psihoinformațională) cat si de catre japonezul Masaru Emoto ca structura apei poate fi modificata si influentata de catre gandurile pozitive si negative. Numai un singur cuvant, pozitiv sau negativ poate provoca modificari profunde in structura interna a apei.


           Supusa gandurilor pozitive, sentimentelor de iubire si recunostinta, atunci cand este inghetata, apa capata o structura cristalina armonioasa si placuta. Expusa la ganduri negative, structura ei devine dezordonata si aleatoare.
           Cum creierul este alcatuit din aproximativ 80% apa, este usor de inteles ca si acesta poate fi influentat cu usurinta de catre gandurile emise.

Ce este mai puternic, un gand pozitiv sau unul negativ?

           Anumite experimente au dus la concluzia ca vointa de a face rau (gandurile negative) pare a fi mai puternica decat gandurile pozitive, intrucat este mai usor a deteriora un sistem sanatos decat a face dintr-unul sanatos si mai sanatos.
           Albert Ignatenko afirma ca oamenii nu pot fi influentati negativ de la distanta, ci doar pozitiv. Gandurile negative nu pot strabate nici macar peretii unei camere.

Ce ganduri putem transmite?

           Practic putem transmite orice. De la cele mai simple ganduri si intentii...pana la ganduri mai complicate. Experimentele stiintifice au aratat ca puterea intentiei poate face ca aproape orice fel de vointa concentrata sa aiba un efect.

Cum transmitem un gand?

Pentru a avea o eficienta cat mai mare trebuiesc respectate anumite reguli :

1. Alegeti momentul si locul potrivit
2. Linistiti-va mintea;
3. Concentrati-va;
4. Fuzionarea cu mintea celuilalt;
5. Vizualizati si faceti repetitie mentala;
6. Credeti ca experimentul va reusi.


Fara a intra prea mult in detaliu sa spunem cateva lucruri despre fiecare:

1. Studiile au aratat ca alegerea momentului si a locului potrivit mareste eficienta gandurilor transmise. Locul ales trebuie sa fie cat mai confortabil si atragator. Acesta trebuie sa fie un loc unde sa puteti sta in liniste si sa meditati. Dati la o parte toate obiectele stresante si neesentiale. Inainte de a incepe aerisiti camera;

2. Linistirea mintii este o etapa esentiala in transmiterea gandurilor. Fara a face acest lucru este practic imposibil de transmis vreo intentie. Exista mai multe metode de linistire si relaxare a mintii ( Vezi "Metode de relaxare"  ).
            Pentru a incepe, trebuie sa incetiniti undele cerebrale pana la starea alfa (8-13Hz), care este o stare de meditatie usoara.
            Inainte de a trece la efectuarea exercitiului asigurati-va ca nu veti fi deranjat pe durata efectuarii lui(stati departe de orice sunet sau zgomot care v-ar putea deranja sau tulbura,inchideti usa,telefonul,etc).Asezati-va comod intr-un pat stand culcat pe spate.Avand ochii inchisi vizualizati mental fiecare parte a corpului incepand de la talpile picioarelor,glezne,gambe,coapse,abdomen,torace,spate si ajungand pana la cap.Vizualizand fiecare componenta in parte a corpului transmiteti-i in gand comanda de a se relaxa!

Exemplu:
-vizualizeaza piciorul
-imagineaza-ti ca toti muschii piciorului sunt relaxati
-vizualizeaza-ti gleznele
-imagineaza-ti ca toti muschii gleznelor sunt relaxati,s.a.m.d. cu fiecare grupa de muschi in parte pana la cap     inclusiv.

Relaxarea muschilor trebuie insotita de relaxarea mintii :

           In starea de veghe mintea noastra este mai tot timpul ocupata si activa.De altfel o putem compara chiar cu o unitate centrala a unui PC in care sunt inmagazinate toate mesajele si amintirile noastre.In mintea noastra exista permanent un dialog interior si o agitatie mentala continua de genul: trebuie sa vorbesc cu X; am uitat sa cumpar paine; maine am de facut....; afara este frig...cu ce oare sa ma imbrac?...de ce Y mi-a vorbit asa?...etc,etc...
          Aceasta agitatie si dialog continuu reprezinta o mare problema in calea relaxarii mentale si nu face altceva decat sa impiedice linistea mintii.De aceea este necesar atunci cand dorim sa ne relaxam sa...nu ne gandim la nimic! Desigur ca acest lucru este destul de dificil dar...nu imposibil.

Exercitiu:

          Inchideti ochii si in timp ce va relaxati concentrati-va asupra respiratiei.Una dintre metodele de a va linisti mintea este numararea respiratiilor.In timp ce inspirati spuneti mental:"unuuu" (unu)...apoi in timp ce va mentineti mintea limpede, la expiratie "doiiii"(doi),s.a.m.d. Continuati numaratoarea pana la zece apoi reluati din nou de la unu timp de 10 min.
          In timpul relaxarii mintii gandurile vor incerca sa reapara.Ele pot aparea in mintea noastra sub forma unui cuvant,dialog,griji,suparari,etc.Tot ce trebuie sa faceti este sa le eliminati ferm si sa reluati numaratoarea inainte ca ele sa ia forma unor cuvinte.Gandurile pot fi eliminate si prin afirmatii mentale de genul: nu vreau sa ma gandesc la asta; imi relaxez mintea; mintea mea este relaxata, etc.
          Eliminand gandurile si relaxandu-ne mintea vom putea experimenta acea liniste profunda si extrem de placuta a mintii benefica atat pentru suflet cat si pentru trup.Relaxarea mintii ne poate elibera si de o buna parte din tensiunea fizica.


3. Concentrarea:

           Concentreaza-ti mintea la impresia,gandul,sentimentul,intentia pe care doresti sa o introduci in mintea persoanei respective. Imaginea mentala a ideii sau sentimentului transmis trebuie sa fie cat se poate de clara, pozitiva si distincta.

4. Fuzionarea cu mintea celuilalt:

           O modalitate puternica de a produce sincronizarea undelor cerebrale intre oameni este concentrarea pe inima sau pe sentimentele de compasiune pentru celalalt. Stabiliti dinainte conexiunea cu persoana respectiva si daca este cineva pe care nu-l cunoasteti, faceti rost de o poza. Concentrati-va asupra acelei persoane si intrati chiar si in pielea ei. Observati lumea prin ochii persoanei pe care o iubiti, careia doriti sa-i transmiteti gandul. Ganditi-va cum a-ti reactiona voi si anticipati raspunsul.
           Daca transmiteti un mesaj de vindecare incercati sa va puneti in situatia persoanei respective. Directionati apoi gandurile iubitoare si vindecatoare catre ea.
Fiti cat mai exacti in intentia pe care o transmiteti si chiar desenati cu ochii mintii o "imagine" a intentiei.


5. Vizualizarea si repetitia mentala:

           Faceti tot posibilul sa vizualizati cat mai intens si cu cat mai multe detalii gandul transmis. Daca transmiteti ganduri vindecatoare imaginati-va energia vindecatoare ca o lumina alba sau albastra ce umple si vindeca partea bolnava a corpului.
           Creati in minte o imagine a rezultatului dorit indiferent ca este vorba de vindecare sau altceva. Imaginati-va cum persoana respectiva se simte deja bine sau face deja ceea ce i s-a transmis. Vizualizarea poate fi transmisa atat in timpul relaxarii cat si pe parcursul zilei. Folositi de asemenea si repetitia mentala deoarece, unii gandim in imagini, altii in cuvinte.

6. Credeti ca experimentul va reusi:

            Credinta in puterea cuvantului este esentiala. Nu va ganditi cu nici un chip la faptul ca nu ve-ti reusi. Alungati-va din minte orice strop de indoiala, altfel nu veti reusi decat sa irositi timpul fara rezultate remarcabile. Credeti in puterea voastra de a reusi si in puterea Celui de Sus de a va ajuta. Transmiteti ganduri si intentii numai in zilele in care sunteti fericiti si va simtiti bine.

            Intotdeauna, daca transmitem un gand voit, mai intai trebuie sa ne cercetam inima si constiinta daca acesta este unul corect, de dragoste, iubire, compasiune sau vindecare. Doar asa vom avea o constiinta impacata si vom sti ca ceea ce am trimis nu a fost un gand egoist sau o "iubire" falsa.


Voi incheia cu cateva ganduri ale lui Stuart Wilde:
"...viata este o replica, o expresie exterioara a gandurilor si sentimentelor noastre. Atunci cand se intampla lucruri pe care nu le intelegeti, sau atunci cand se intampla lucruri care credeati ca ar fi trebuit sa se intample, sunteti derutati. Dar totul poate fi explicat prin gandurile si sentimentele voastre cele mai profunde si subtile, prin acele impulsuri si motivatii ce stau ascunse in subconstient, sub nivelul perceptiei normale de stare de veghe. Acolo, undeva, se afla mereu un raspuns".

           Iar eu, autorul postarii...va doresc sa fiti iubiti, sa aveti si sa transmiteti numai ganduri bune.



duminică, 9 martie 2014

Misterele Universului : Gaurile Negre



          Vreme indelungata existenta gaurilor negre a fost destul de controversata. In prezent foarte putine persoane mai contesta existenta acestora.

1. Ce este si cum se formeaza o gaura neagra?

         O gaura neagra este o regiune din spatiu care are o forta gravitationala atat de mare incat nici chiar lumina nu poate scapa din aceasta. Numele de "gaura neagra" a fost dat pentru prima oara de catre fizicianul John Archibald Wheeler, ea fiind numita initial "stea intunecata".
         Astrofizicienii sunt de parere ca o gaura neagra se formeaza atunci cand o stea cu masa de cel putin trei ori mai mare decat cea a Soarelui moare. Atunci cand nucleul unei stele neutronice (stea neutronica = stea foarte densa formata din neutroni) ce contine o cantitate foarte mare de materie astfel incat ea nu mai poate fi sustinuta , steaua se comprima si se prabuseste in...interior. In timp ce densitatea creste, diametrul ei se micsoreaza.


         Forta gravitationala a unui astfel de obiect creste foarte mult iar acest proces devine tot mai lent astfel incat el nu se sfarseste niciodata. Datorita gravitatiei imense, gaura neagra are proprietatea de a atrage materia din jurul sau. Aceasta patrunde in interiorul gaurii negre rotindu-se in forma de spirala.
         Desi nu prezinta dimensiuni apreciabile, o gaura neagra poate absorbi extrem de multa materie pe care o comprima.Exista si gauri negre care nu au o origine stelara.

2. Cum putem observa o gaura neagra?

        Chiar daca ele exista, cel putin pana in prezent, gaurile negre nu au putut fi observate direct. Găurile negre sunt invizibile, deoarece nici chiar lumina nu poate scăpa din capcanele sale gravitaționale. Insa, in apropierea unei gauri negre au loc anumite fenomene care pot fi observate si detectate de pe Pamant si care le dovedesc existenta.
       Atractia gravitationala foarte mare a unei gauri negre comprima materia pe care o atrage. Materia este incalzita la temperaturi atat de mari incat, cu scurt timp inainte de a fi "inghitita" de catre gaura neagra, aceasta va emite raze X ce pot fi detectate.


        Masa foarte mare a gaurii negre face ca lumina ce trece pe langa ea sa fie deviata sub un anumit factor, deviatie ce poate fi observata de pe Pamant.
        Totusi, cercetatorii sustin ca tehnologia cu ajutorul careia vor putea fi "vizualizate" cat de curand gaurile negre ar putea fi perfectata. Primele imagini ale unei gauri negre vor avea se pare o forma de semiluna.


3. Cum arata o gaura neagra?

         Cercetatorii de la "Institutul de Astrofizica din Paris" au reusit, cu ajutorul unui computer performant sa modeleze aspectul unei gauri negre folosindu-se de imagini reale ale astrilor surprinse de mai multe telescoape. Pe aceste imagini, a fost suprapusa aparitia unei gauri negre.


"Aceasta este imaginea pe care a-ti vedea-o daca v-ati indrepta spre o gaura neagra...fiecare stea aflata in jurul gaurii va avea nu una ci doua imagini, cate una de fiecare parte a ei", afirma cercetatorul Alain Riazuelo :


4. Structura unei gauri negre

O gaura neagra este alcatuita din doua componente principale:
- Orizontul evenimentelor;
- Singularitatea.

        Astronomul german Karl Schwarzschild (1873-1916), a prezis existenta "razei Schwarzschild". Suprafata sferica a gaurii negre caracterizata de "raza Schwarzschild" poarta numele de Orizont al evenimentelor.


a). Orizontul evenimentelor:
         Orizontul evenimentelor este o granita invizibila aflata la marginea gaurii negre in interiorul careia campul gravitational este atat de puternic incat nici chiar lumina nu mai poate scapa din interiorul acestei suprafete. Acest lucru face imposibil de vizualizat interiorul unei gauri negre.
         La nivelul acestei suprafete, viteza de evadare a oricarui obiect este egala cu viteza luminii. Totusi, interiorul unei gauri negre se pare ca este destul de...luminos !! Aici materia este supusa atat multiplelor efecte fizice cat si comprimarii.
         Orizontul evenimentelor prezinta niste proprietati geometrice foarte ciudate. Pentru cineva aflat in afara lui, la o distanta apreciabila de gaura neagra, acesta este o suprafata sferica statica. Aceeasi persoana, apropiindu-se de Orizont, va observa ca totusi el are o viteza foarte mare miscandu-se spre exterior.


b). Singularitatea:
         In centrul unei gauri negre se petrece un lucru foarte ciudat. Acolo exista un punct numit singularitate cu un volum ce tinde spre zero dar cu o masa ce tinde spre infinit. In acest punct, legile fizicii newtoniene nu mai pot fi aplicate.Orice corp ceresc captat de forta de atractie a gaurii negre se deplaseaza catre acest centru de gravitatie.


         Datorita efectelor cuantice, gaurile negre emit radiatie termica numita si "radiatie Hawking". Producerea acestui tip de radiatie, micsoreaza masa gaurii negre, proces numit si "evaporare a gaurii negre".

5. Paradoxul gaurilor negre. Ce s-ar intampla cu un astronaut daca s-ar indrepta catre o gaura neagra?

         Apropiindu-se de Orizontul evenimentelor, un astronaut ar observa distorsiuni optice ciudate in jurul gaurii negre. Odata trecut de acest Orizont al evenimentelor el ar fi practic condamnat la un drum fara intoarcere. In apropierea gaurii negre astronautul este " intins" foarte mult. Picioarele acestuia vor fi atrase cu o forta mai mare decat partea superioara a corpului. Aceasta "intindere" va continua pana cand el va fi practic rupt in bucati.


         Exista totusi doua teorii in lumea fizicii cu privire la ce s-ar putea intampla cu astronautul odata patruns in gaura neagra:

- Din punctul de vedere al relativitatii generale, atunci cand acesta ar trece de Orizontul evenimentelor, nu ar observa nimic deosebit, insa...apropiindu-se de singularitate fortele gravitationale l-ar rupe in bucati;

- Din punctul de vedere al fizicii cuantice insa, dupa ce astronautul ar trece de Orizontul evenimentelor acesta ar intalni un..."zid de foc" (firewall). Particulele cu energie foarte inalta pe care le-ar intalni l-ar "praji" inainte ca acesta sa fie "rupt" de fortele gravitationale imense.
Aceste doua teorii contradictorii compun asa-numitul "paradox al gaurii negre".
Chiar daca prin anumite metode, astronautul ar supravietui fortelor gravitationale mari, el nu s-ar mai putea reintoarce, ci isi va continua drumul catre...singularitate.



6. Teorii controversate

a). Gaurile negre - porti catre universuri paralele 

         Fizicianul Nikodem Poplawski (Univ.New Haven) este de parere ca daca noi am cadea intr-o gaura neagra, particulele noastre ar ajunge intr-un univers paralel. "O gaura neagra nu este ceva infinit de dens si de mic, asa cum presupunea Einstein, ci este ceva finit", afirma Poplawski. Teoria fizicianului se bazeaza pe ipoteza ca inainte de Big Bang ar fi existat o "samanta" de materie foarte densa care s-a format in interiorul unei gauri negre.


b). Poate exista viata in gaurile negre?

         Vyacheslav Dokuchaev (Institutul de cercetare nucleara din Moscova) spune ca in interiorul gaurii negre ar putea exista civilizatii extraterestre. El afirma ca intr-o gaura neagra incarcata electric, pot exista regiuni in care fotonii pot supravietui pe orbite stabile. Aceste puncte stabile exista insa, doar dupa depasirea Orizontului evenimentelor.


         Dupa Orizontul evenimentelor se afla un alt "teritoriu" numit "orizont Cauchy" unde timpul si spatiul revin la normal. In aceasta zona, spune Dokuchaev, ar putea exista civilizatii de Nivelul III foarte avansate in comparatie cu omenirea care inca incearca sa atinga Nivelul I pe scara Kardaschev.

c). "Nu exista gauri negre ci...gauri gri"!!

         Dupa parerea fizicianului Stephen Hawking, teoria actuala referitoare la existenta gaurilor negre este gresita. Solutia paradoxului gaurilor negre o reprezinta eliminarea Orizontului evenimentelor. Acesta este practic cel care genereaza paradoxul. Lipsa Orizontului evenimentelor presupune faptul ca aceste gauri negre, asa cum noi le stim, nu exista. Teoria gaurii gri a lui Hawking permite materiei si energiei sa fie retinute in interiorul gaurii o anumita perioada de timp dupa care aceasta este eliberata in spatiu. Asadar,spune Hawking, nu exista gauri negre ci doar...gauri gri in care materia si energia sunt retinute doar o perioada de timp.


d). Gaurile de vierme si gaurile albe:

        Se presupune ca aceste gauri negre ar fi in legatura cu asa-numitele "gauri albe" prin care materia se revarsa inapoi. Diferenta dintre gaurile albe si gaurile negre o reprezinta comportamentul Orizontului evenimentelor. In cazul gaurilor negre acesta atrage materia pe cand in cazul gaurilor albe, el o expulzeaza. 
        De asemenea, o gaura neagra nu ar fi altceva decat o intrare a unei "gauri de vierme". Gaurile de vierme masoara doar...10¯¹³ cm si nu traiesc decat 10¯²º secunde, si au proprietatea de a "leaga" zone îndepărtate ale universului printr-o "scurtătură". Acestea nu sunt stabile in spatio-timp prabusindu-se sub propria greutate.


7. Gauri negre descperite:

 - In ultima perioada au fost descoperite numeroase gauri negre. Astrofizicienii sunt convinsi ca in centrul galaxiei Calea Lactee exista o gaura neagra super-masiva. Cu ajutorul tehnologiei moderne au putut fi urmarite orbitele stelelor care se deplaseaza in jurul acesteia. Aceasta gaura neagra orbiteaza la 3 ani-lumina de Constelatia Sagetatorul. Faptul ca steaua gigantica SDSS J090745,0+24507 paraseste Calea Lactee cu o viteza de doua ori mai mare decat in mod normal, i-a determinat pe cercetatori sa creada ca in centrul galaxiei noastre se afla o gaura neagra super-masiva;
- În Constelatia Ursa Mare este descoperită o gaură neagră gigantică, Q0906+6930;
- Numeroase rapoarte sugereaza observarea de gauri negre microscopice in acceleratoarele de particule;
- Telescopul Hubble descopera grupuri de gauri negre in afara Caii Lactee, M15 si G1.


sâmbătă, 8 februarie 2014

Masina timpului a fost inventata !!


        Daca vreodata la usa casei v-ati trezi cu cineva care ar pretinde ca este...stranepotul din viitor iar dumneavoastra nu sunteti nici macar insurat? Este posibil  ca undeva in viitor acest scenariu sa fie real? Ei bine...din punctul de vedere al fizicii, o astfel de posibilitate ar putea fi reala, iar un profesor de fizica, crede ca a gasit solutia. Niciuna dintre legile fizicii cunoscute nu interzice calatoria in timp. Profesorul Ronald Mallett de la Univ. din Connecticut spune ca a proiectat un dispozitiv cu ajutorul caruia calatoria in timp poate deveni realitate.

Dr. Ronald Mallett 
        Pe cand avea numai 10 ani, in 1955, tatal sau moare in urma unui infarct. La un an dupa moartea acestuia, Mallett descopera intamplator cartea "Masina timpului" scrisa de catre H.G.Wells pe care o citeste. "Aceasta carte m-a salvat de la o depresie totala", spune fizicianul. "M-am gandit atunci ca, o masina a timpului ca cea imaginata de Wells m-ar putea ajuta sa ma intorc in trecut si sa-i salvez viata tatalui meu. Aceasta a devenit o obsesie pentru mine". Speranta crearii unei masini a timpului care sa-i permita sa-si revada tatal, l-a determinat pe Mallett sa studieze fizica si peste ani sa devina un profesor respectat. Ani buni acesta a trebuit sa-si ascunda studiile si cercetarile cu scopul de a nu fi luat in deradere de catre colegi si a nu fi etichetat drept...nebun !!

Ronald Mallett (stanga) impreuna parintii si fratele mai mic Jason, 1948


Cum arata masina timpului si pe ce principii se bazeaza?


         Mallett afirma ca aceasta masina ar putea arata ca un cilindru in interiorul caruia mai multe raze laser se intersecteaza astfel incat se creaza un tunel de lumina imens.
         Fizicianul ilustreaza functionarea masinii timpului, facand o analogie cu o ceasca cu cafea in interiorul careia invartim o lingurita. Cafeaua este spatiul iar lingurita este lumina. Invartind rapid lingurita, in interiorul cafelei spatiul este rasucit si se formeaza un..."vartej" sau...vortex!! Spatiul fiind interdependent de timp, se produce o infasurare a celor doua, ceea ce poate face posibila calatoria in timp. In Teoria Generala a Relativitatii a lui Einstein, atat materia cat si energia poate crea un camp gravitational. Obiectele cu o masa foarte mare precum planetele sau stelele pot curba spatiul si timpul din jurul lor. Malett crede ca si lumina, datorita propriei energii poate curba continuumul spatiu-timp. Lumina, desi nu are masa, poate indoi spatiul, astfel ca...un inel puternic de raze laser ar putea deplasa inapoi in timp obiectele ce s-ar afla in mijlocul sau, afirma Mallett.


         Fasciculele de lumina directionate printr-o serie de cristale reflectorizante si incetinite pana la viteza unui melc s-ar intersecta astfel incat sa creeze un tunel de lumina. Tot ce se afla in centrul acestui vortex de lumina ar putea fi deplasat in timp. Daca spatiul din interior este rasucit suficient de mult, linia temporala ar urma sa formeze o bucla de timp ce poate permite calatoria in...trecut !!

Schita a inelului LASER
Fascicul solenoidal de raze LASER ghidat prin cristale fotonice
        Trebuie spus ca masina timpului doctorului Mallett nu poate trimite obiecte decat in trecut, nu si in viitor. Insa, nu se stie exact unde si cand anume se poate materializa obiectele in trecut.


          Pentru a testa functionarea masinii, Mallett spune ca va introduce in interiorul luminii neutroni polarizati. Daca spinii neutronilor se schimba, atunci inseamna ca spatiul a fost curbat, iar o asemenea curbura poate permite calatoria in timp.

Exista trei probleme importante ale acestei masini a timpului :

        Prima problema consta in reducerea vitezei luminii pentru obtinerea energiei necesare. Aceasta nu se poate face decat la temperaturi foarte joase, apropiate de zero absolut. Temperaturile scazute ar face dificila o eventuala calatorie a omului intr-o asemenea masina.


          A doua problema este ca un om sau un obiect nu poate calatori cu aceasta masina inapoi in timp decat doar pana la momentul in care masina a fost pornita prima data. In cazul profesorului Mallett, aceasta problema face imposibila o eventuala calatorie inainte de 1955 pentru a-si preveni si a-si salva tatal de la moarte.


        A treia si cea mai dificila este cea a paradoxurilor care s-ar putea crea. Ce s-ar intampla daca un calator in trecut s-ar intalni cu...el insusi? Ce s-ar intampla daca acelasi calator ar merge mai departe in trecut unde si-ar omori bunicul inainte ca acesta sa aibe copii? Ar mai exista calatorul?
          Modificarea axei timpului poate fi un paradox. Totusi, sunt fizicieni care sunt de parere ca atunci cand au loc evenimente ce modifica Universul, acesta se ramifica intr-o infinitate de Universuri. Fizicianul David Deutsch, de la Univ. din Oxford, este de parere ca un calator in timp ar putea sa nu aiba un singur trecut ci o...multitudine! El ar putea spre exemplu, sa-si omoare mama intr-un univers paralel, insa aceasta sa fie in viata in universul din care calatorul a plecat.
      Teoria universurilor paralele pare a fi unica in acest moment ce poate rezolva problema paradoxurilor calatoriei in trecut.


      O alta ipoteza este aceea ca daca cineva ar putea calatori in trecut, orice ar face, legile naturii i-ar interzice efectiv orice actiune care ar putea duce la anularea calatoriei. Calatorul in timp nu poate interveni in schimbarea intamplarilor si nu ar fi decat un simplu spectator la evenimentele trecutului.
      Spre exemplu, daca acea persoana care calatoreste in trecut ar dori sa-si ucida bunicul...fie va rata lovitura ori pistolul se va bloca, fie va avea loc un eveniment ce va preveni posibila crima. Intotdeauna "natura" va interveni cumva si...intotdeauna va exista un "ghinion". Cel putin in universul nostru, o consecinta logica este aceea ca daca modificam trecutul, atunci instantaneu vom modifica si prezentul din care am plecat. Intoarcerea in trecut si uciderea bunicului creaza astfel un alt univers, o linie de timp cu un viitor diferit de prezentul de la care si-a inceput calatoria acea persoana.
  

         Fizicieni precum Stephen Hawking sau Michael Cassidy afirma ca sansele crearii buclelor de timp ce pot permite calatoriile in trecut sunt extrem de mici : "Nu avem nici o dovada reala ca am avut vreodata vizitatori din viitor." Hawking crede ca datorita acestor paradoxuri o calatorie in trecut este imposibil de realizat. Ronald Mallett nu se poate intoarce cu posibila masina in trecut si sa-si salveze tatal insa...este sigur ca acesta ar fi mandru de realizarea fiului sau.


       Impreuna cu un grup de oameni de stiinta de la Univ. din Connecticut, Mallett lucreaza la proiectarea primului experiment care sa-i testeze teoria. Desi costurile construiri masinii timpului proiectate de fizician sunt foarte ridicate, acesta spera ca in urmatorii ani sa obtina fondurile necesare pentru demararea constructiei.
      Masina profesorului Mallett nu poate permite deocamdata decat trimiterea in timp a particulelor subatomice, acestea avand nevoie de o energie ceva mai mica pentru a se putea materializa in trecut. Chiar si in asemenea conditii, construirea unui dispozitiv cu ajutorul caruia sa se poata trimite in trecut particule avand inscriptionate diferite informatii poate fi de un real folos pentru omenire in prevenirea cutremurelor, dezastrelor,etc.

Cartea profesorului Mallett (editia publicata in SUA, octombrie 2006)
Editia publicata in Marea Britanie, august 2007
        In 2006, doctorul Mallett, impreuna cu Bruce Henderson publica o carte intitulata: "Time Travel: A scientist's Personal Mission to Make Time Travel a Reality" in care fizicianul descrie istoria intamplarilor ce au dus la crearea primei masini functionale a timpului. Doi ani mai tarziu, regizorul Spike Lee achizitioneaza drepturile de ecranizare a cartii lui Mallett. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...