Motto : "Idealurile care mi-au luminat calea si din cand in cand mi-au dat curaj reinnoit de a intampina viata cu voiosie, au fost bunatatea, frumusetea si adevarul...nu am nici un talent anume, sunt doar extraordinar de curios". (Albert Einstein)
Einstein prefera cafeaua frappe si carnatii. Cafeneaua era locul unde el se intalnea cu prietenii si colegii purtand discutii pe teme stiintifice si invatand pentru examene. In timpul anilor petrecuti la Politehnica din Zurich (ETH), frecventa cafeneaua Metropol.
Publicarea teoriilor sale din "Annalen der Physik" (Anale de fizica) in 1905 au atras atentia marelui fizician Max Planck de la Universitatea din Berlin. Cei doi fizicieni s-au cunoscut in 1909 si au mentinut o prietenie stransa desi erau doi oameni diferiti.
Albert Einstein si Max Planck |
Fara a fi un profesor stralucit, Einstein obtine in 1908 un post de profesor la Univ.din Berna, lucrand intre timp si la Institutul de Patentare, aceasta fiind principala sursa de venit pentru el si familia sa.
In 1909 devine profesor asociat la Univ.din Zurich avand acelasi salariu ca si la Institut, de unde va demisiona.
1910 este anul in care se naste cel de-al doilea fiu,Eduard, alintat si "Tede". Spre dezamagirea lui Einstein acesta are probleme psihice petrecandu-si viata mai mult prin spitale si murind in 1965 in Elvetia. Intr-o scrisoare adresata bunului sau prieten Michele Besso, Einstein ii spune: "Starea fiului meu cel mic ma ingrijoreaza foarte tare. Este imposibil sa devina intr-o buna zi un om ca toti ceilalti. Cine stie, poate ar fi mai bine pentru el sa paraseasca aceasta lume inainte de a fi cunoscut viata".
Einstein si Elsa in India |
Einstein intr-o conferinta |
Lucrul la o noua teorie a gravitatiei ii acapara o foarte mare parte din timp. In 1911 publica un articol asupra principiului de echivalenta insa, Einstein nu ajunsese la forma finala a TRG. Avea nevoie de matematica necesara pentru a construi aceasta teorie. Pentru ajutor apeleaza la prietenul si colegul sau Marcel Grossman, care-l ajuta si pe cand erau studenti la ETH cu notite.
In 1916, Einstein publica "Bazele teoriei generale a relativitatii". Aceasta teorie nu era prea inteligibila. Notiuni precum "deformarea spatiului si timpului" erau o noutate pentru lumea fizicii. Teoria trebuia testata si dovedita, lucru care nu se putea face decat in timpul unei eclipse totale de Soare. Prima incercare a avut loc in august 1914, cand astronomul Erwin Freundlich a pornit intr-o expeditie in Crimeea. Izbucnirea "Primului razboi mondial" a oprit aceasta expeditie, Erwin nereusind sa observe stelele.
Testarea teoriei lui Einstein avea sa mai astepte pana in noiembrie 1919, spre dezamagirea sa, atunci cand Arthur Eddington pleaca intr-o noua expeditie in insula Principe. Aceasta expeditie confirma corectitudinea teoriilor lui Einstein, zdruncinand practic lumea stiintifica. Incepand cu aceasta confirmare si anuntarea ei intr-o reuniune comuna a Societatii Regale si a Societatii Regale de Astronomie din Londra in noiembrie 1919, Einstein este recunoscut la nivel mondial si devine unul dintre cei mai celebrii oameni de stiinta din lume.
Einstein in New York, 1921 |
Albert Einstein, 1921 |
Dupa recunoasterea mondiala, Einstein primeste invitatii la conferinte in universitati din toata lumea (SUA,Marea Britanie,Franta,India,Japonia,Argentina,etc).
Pe 11 noiembrie 1922 pe cand se intorcea din Japonia, afla ca a castigat premiul Nobel pentru fizica, pentru anul 1921. Neputand sa participe la ceremonia de acordare a premiului de la Stockholm, Einstein tine numeroase conferinte in 1923 in Suedia.
Nu a fost foarte fericit la auzul vestii ca a castigat premiul Nobel pentru explicarea efectului fotoelectric. Teoria relativitatii era capodopera sa, iar in discursurile de dupa acordarea premiului, Einstein s-a referit mai mult la ea decat la efectul fotoelectric.
Se spune ca cineva l-a rugat pe Einstein sa-i explice teoria relativitatii mai pe intelesul lui. Raspunzand, marele fizician a spus : "Pune mana pe o soba fierbinte si un minut ti se va parea o ora. Stai cu o fata frumoasa o ora, si aceasta ti se va parea un minut. Aceasta este teoria relativitatii pe intelesul tuturor".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu