Perceptia extrasenzoriala este de fapt un termen colectiv care include diverse abilitati mentale precum:
• Telepatia – abilitatea de a citi gindurile altei persoane;
• Clarviziunea – abilitatea de a "vedea" evenimente care au loc in cu totul alta parte si care pot fi legate de persoane straine clarvazatorului;
• Previziunea – abilitatea de vedea viitorul;
• Retrocognitia – abilitatea de a vedea lucruri care au avut loc in trecut;
• Psihometria – abilitatea de a ghici date despre o persoana sau despre un loc prin simpla atingere a unui obiect;
Profesorul J.B Rhine, de la Universitatea din Duke, a elaborat un sistem simplu şi precis, ce permite evaluarea posibilităţilor de transmitere sau de citire a gândurilor fiecărui individ. El a folosit un set de cărţi numite Carti Zener. Acest set cuprinde 25 de cărţi, fiecare dintre acestea conţinand cate un desen, uşor de identificat.
Karl Zener a desenat pe cinci carti de joc cite un simbol simplu: cerc, stea, cruce, patrat si niste linii ondulate.Pachetul de 25 de carti contine de 5 ori cite 5 cartonase din fiecare simbol, astfel ca posibilitatea ca o persoana sa ghiceasca la intimplare 5 carti dintr-un pachet complet este de 20%.
Cu ajutorul cărţilor Zenner, Rhine a obţinut pe parcursul a circa 30 de ani de studii rezultate mai mult decât încurajatoare, obţinând, la circa o sută de mii de experienţe, o medie de şapte din douăzeci şi cinci, în condiţiile în care media naturală a hazardului era de cinci din douăzeci şi cinci.
Rhine a constatat ca starea sufleteasca a subiectilor le influenteaza facultatile telepatice. Ei dau rezultate mai bune atunci cind sint incurajati sau provocati. Cercetatorul a observat ca subiectii se inselau atunci cind erau contrariati, obositi sau deprimati. Rhine a promis unui subiect ca ii va da cite o suta de dolari pentru fiecare carte ghicita. Stimulat de aceasta suma, telepatul a ghicit toate cele 25 de carti. Statistic, nu avea decit o sansa la un miliard de a reusi.
Se spune că Sf. Toma de Aquino citea cu multă uşurinţă gândurile oamenilor.
Posibile explicatii ale telepatiei
Cercetatorii au incercat sa explice telepatia prin mai multe teorii.
1- Teoria electromagnetica, formulata in 1888 de catre fizicianul german Heinrich Hertz (1857-1894), nu a putut demonstra ca mintea emitatorului trimite acest gen de unde catre receptor.
2.- Ipoteza gravitationala sustine ca omul poseda un cimp gravitational care emite unde cu viteza superioara celei a luminii. Pentru doctorul Hoffmann (fost colaborator al lui Einstein), acest cimp gravitational ar fi sediul facultatilor paranormale ale individului. El prezinta o asemanare puternica cu forta care transmite informatia telepatica, amindoua actionind si la distante foarte mari, trecind prin toate obstacolele. Nici pina in prezent aceasta ipoteza nu a fost validata.
3.- Teoria spirituala sustine ca telepatia e un fenomen supranatural, care ar proveni de la un spirit divin. Explicatia se acorda cu tezele crestine despre comunicarea sufletului cu divinitatea si intermediarii ei, sfintii.
Teste pentru evaluarea capacitatilor extrasenzoriale: