marți, 26 iunie 2012

Visele - porti catre alte lumi




        Desi ne intalnim cu ele aproape in fiecare noapte,cu fiecare intalnire misterul se adanceste parca mai mult.Ce sunt visele? De unde vin ele? Ce reprezinta ele si care le este semnificatia? Sunt intrebari la care cu greu putem raspunde si oferi un raspuns plauzibil.In fiecare noapte ele ne poarta catre lumi alternative,catre lumi care cu greu le putem deosebi de realitatea inconjuratoare.

1.Ce sunt visele?

       Conform cu "Enciclopedia Universala Britannica" visele sunt o serie de ganduri,imagini sau emotii care survin in timpul somnului,in special al somnului insotit de miscarea rapida a ochilor (R.E.M).

2.Teorii ale viselor:

      O persoana care doarme percepe psihic și emoțional evenimentele ce se petrec în vis ca elemente reale.Evenimentele care se petrec in vis sunt de cele mai multe ori imposibile pentru realitatea fizica si totodata imposibil de controlat.

-Freud afirma ca visele sunt de fapt porti catre subconstient ele fiind dorinte pe care noi le avem din copilarie fiind rezultatul dorintelor neindeplinite din copilarie.Visele,spunea Freud sunt rezultatul conflictelor pe care le avem cu noi insine.

-C.Joung crede ca fiecare persoana poate fi propriul interpret al viselor.Prin scrierea lor pe hartie si prin analiza putem afla exact semnificatia visului in realitate.

-Dr.Robert Stickgold spune ca :"Visele pot reflecta încercările creierului de a descoperi legături între amintiri, pentru a le face mai utile în viitor".

-Alte teorii sustin ca in timpul somnului creierul incearca sa interpreteze evenimentele ce s-au intamplat pe parcursul zilei,rezultatul acestor interpretari fiind tocmai visele.
 Desi exista foarte multe teorii,nici una dintre ele nu explica pe deplin de ce visam!

3.Miscarea rapida a ochilor (R.E.M = Rapid Eye Movement) 


        R.E.M. este o faza a somnului in care se produc cele mai multe si cele mai intense vise.Ochii se misca in toate directiile,pleoapele ramanand inchise.Somnul este mai putin adanc in aceasta faza,cei care se trezesc se simt mai putin odihniti si foarte agitati.De asemenea respiratia si bataile inimii pot deveni neregulate.In timpul acestei faze activitatea creierului este foarte intensa comparabila cu activitatea din timpul starii de veghe.Oamenii au in medie cam 5 faze R.E.M.pe noapte fiecare durand in medie aproximativ 20 min.

4.Fazele somnului:

Faza 1 – Căscatul si prima închidere a ochilor 
Faza 2 – Desprinderea uşoară de realitatea înconjurătoare 
Faza 3 – Profund relaxat şi desprins de lume 
Faza 4 – Desprindere totală
Faza 5 – Lumea viselor

5.Clasificarea viselor:



       Desi visele se pot clasifica in mai multe categorii,cele mai importante sunt:

a) - Visele lucide : sunt visele in care suntem constienti ca visam si ca visele sunt in curs de desfasurare.Visele lucide sunt de obicei foarte realiste.Exista si posibilitatea ca in timpul unui vis lucid noi sa putem controla evenimentele,obiectele sau persoanele.

b) - Visele premonitorii : in aceste vise persoana viseaza lucruri,fapte sau intamplari care se petrec inainte ca ele sa se manifeste in viata reala.În 1897, cu 15 ani înainte de dispariţia Titanicului,jurnalistul Morgan Robertson scria in romanul său despre moartea unui vapor urias cu numele „Titan”.Acesta a descris in detaliu numele şi echipamentele vasului, locul, timpul precum şi cauza catastrofei.După tragedie, Robertson a fost considerat un diavol.

c) - Visele simbolice : sunt acele vise in care persoana traieste scene mai putin reale de genul celor in care animalele vorbesc sau se transforma,ori lucruri sau scene aparent fara sens.

d) - Visele compensatorii : sunt visele in care realizam acte pe care in lumea reala nu indraznim sa le facem.De obicei acestea sunt vise cu conotatie sexuala.

e) - Visele telepatice : sunt vise care se produc atunci cand la o mare distanta in viata unei persoane sau intr-un anumit loc se produce un eveniment pe care noi il percepem exact in acel moment.

f) - Visele epice : sunt foarte frumoase si captivante care contin si foarte multe simboluri.Detaliile unui astfel de vis pot ramane multi ani in minte ca si cum el ar fi fost visat in urma cu o noapte.Visul epic este vesel si creaza o senzatie care te umple de evlavie inca de la trezire.

g) - Cosmarurile : au un continut infricosator.Este tinut minte de obicei o perioada mai lunga de timp si are un impact foarte puternic asupra constientului.Cosmarurile apar in special in momentele in care ne confruntam cu o situatie mai delicata sau cu o problema.

h) - Vise in care ne apar rezolvari ale problemelor sau anumite solutii : sunt vise in care primim anumite informatii sau raspunsuri cu privire la problemele din timpul zilei.

6.Putem controla visele?


           Deirdre Barrett, profesor de psihologie la Harvard Medical School este de parere ca fiecare om isi poate controla visele.El afirma ca este posibil sa influentam visele cu o tehnica numita  "daca vrei sa visezi despre un anumit subiect, concentreaza-te asupra lui cand esti in pat".Visele fiind vizuale, retine o imagine referitoare la acel lucru in mintea ta, in timp ce adormi".Putem de asemenea sa punem un obiect sau o fotografie ce reprezinta visul dorit undeva langa pat.

7.Cum putem retine mai usor visele?

          Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa avem la indemana un caiet,foaie,telefon sau reportofon pentru a scrie sau a inregistra visele imediat dupa ce acestea au avut loc.Acestea trebuiesc tinute langa pat.Pentru a fi mai usor sa ne reamintim visele trebuie sa facem cateva lucruri:
-sa nu consumam bauturi alcoolice inainte de somn;
-sa bem cateva pahare mari de apa inainte de somn.Dr.Stickgold spune că  „in timpul nopţii vă veţi trezi în mod repetat, iar de obicei acest lucru se va petrece la finalul fazelor de somn REM, atunci atunci cand de obicei au loc vise intense."
-sa ne trezim in liniste si incet;
-crearea unei sugestii pentru a ne aminti ce am visat;
-sa ne relaxam

8.Beneficiile viselor:

-ajuta la invatat si consolidarea memoriei;
-dezvolta creativitatea protejandu-ne de amintirile mai dureroase;
-chiar si financiare (daca visam o inventie,o idee,etc.)

9.Ce spune Dumnezeu despre vise?


            In cartea proorocului Daniel,capitolul 2,Biblia spune ca regele Nabucodonosor a avut intr-o noapte un vis.El a fost atat de tulburat de vis incat nu a mai putut sa doarma.Se trezeste foarte speriat si cere vrajitorilor,magilor si prezicatorilor sa-i spuna visul pe care-l uitase si sa-l talcuiasca.Acestia nu au putut sa-i spuna visul iar regele a poruncit sa fie ucisi toti inteleptii din Babilon.Daniel fiind socotit ca facand parte din inteleptii Babilonului afland de porunca regelui i-l roaga pe acesta sa-i dea timp pentru a-i arata explicarea.Domnul ii descopera astfel lui Daniel visul si talmacirea lui.

Pot exista mai multe cauze pentru vise:

a) - Pot aparea datorita grijilor zilnice (Ecleziast 5:2-3)..."visele se nasc din mulţimea grijilor";

b) - Multe dintre visele noastre pot fi fara vreun sens sau o interpretare speciala : "Căci, dacă este deşertăciune în mulţimea viselor, nu mai puţin este şi în mulţimea vorbelor; de aceea, teme-te de Dumnezeu. "(Ecleziastul 5:7)

c) - Visele pot fi rezultatul dorintelor noastre : "După cum cel flămând visează că mănâncă, şi se trezeşte cu stomacul gol, şi după cum cel însetat visează că bea, şi se trezeşte stors de puteri şi cu setea neastâmpărată: tot aşa va fi şi cu mulţimea neamurilor care vor veni să lupte împotriva muntelui Sionului. "(Isaia 29:8)

d) - Dumnezeu ne poate avertiza prin vise (Matei 27:19,etc):
-Iosif,logodnicul Mariei este avertizat de mai multe ori de catre ingerul Domnului in vis;
-Ingerul le-a vorbit chiar si magilor in vis care nu-L slaveau pe Dumnezeu sa se intoarca pe un alt drum pentru a nu mai ajunge la Irod;
- Dumnezeu o avertizeaza pe sotia lui Pilat in noaptea dinaintea judecarii Domnului Iisus (Matei 27:19)


e) - Prin vise Dumnezeu poate da oamenilor viziuni : "Daniel putea sa talcuiasca vedeniile si visele"(Daniel 1:17).Sf.Ap.Pavel spune ca a avut o vedenie in care un om il ruga sa vina in Macedonia  (Faptele Apostolilor 16:6-10).

f ) - Dumnezeu poate vorbi proorocilor in vis (Numeri 12:5-8)..." Eu, Domnul, Mă voi descoperi lui într-o vedenie sau îi voi vorbi într-un vis",insa pot exista si prooroci mincinosi care pretind ca au avut "vise"(Ieremia 23:25-31);

g) - Visele care vin in contradictie cu Cuvantul lui Dumnezeu nu sunt de la Dumnezeu (Deuteronom 13:1-4)

h) - Visele pot proveni chiar si de la diavol caci...."insusi Satana se preface in inger al luminii" (II Corinteni 11,14)

           Desigur ca....noi nu ne putem compara in credinta si fapte cu Ap.Pavel sau Daniel,care erau persoane foarte iubite de catre Dumnezeu,insa aceasta nu exclude posibilitatea ca El sa lucreze prin vise atat cu noi,cu poporul Sau cat si cu cei care nu fac parte din acesta.Este gresit sa consultam carti de interpretare a viselor.Dumnezeu nu a lasat nimic scris in acest sens sau liste cu interpretari ale viselor ori semnificatii ale acestora.

          Daca Dumnezeu va da omului un vis cu vreo semnificatie anume cu siguranta ca El ii va descoperi lui si semnificatia acestuia.Adevaratul interpret al viselor este Dumnezeu..."nu eu ci Dumnezeu va da raspuns..."(Geneza 41:16).

         Aveti grija ce visati....caci visul vostru poate deveni realitate !!!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...