duminică, 11 august 2013

Viata lui Albert Einstein - Partea 3: Anul miraculos




Motto : "Sunt doua feluri de a-ti trai viata...unul de a crede ca nu exista miracole, altul...de a crede ca totul este un miracol". (Albert Einstein)

           Catre sfarsitul anului 1902, printr-o cunostinta a tatalui celui mai bun prieten al sau, Marcel Grossman, Einstein reuseste sa se angajeze la Institutul Elvetian de Patentare din Berna. Este promovat rapid de la examinator de gradul trei la examinator de gradul 2, avand un salariu acceptabil.
           Pe 6 ianuarie 1903, Einstein se casatoreste cu Mileva iar in 1904, la Berna, se naste primul lor baiat Hans Albert. La Institutul de Patentare, Einstein examina si evalua inventiile pentru care se solicita brevet. Termina rapid de examinat cererile de brevetare astfel incat ii ramanea suficient timp pentru a studia problema care-l framanta inca din copilarie : "cum ar arata si ce s-ar intampla cu o raza de lumina daca ai alerga alaturi de ea?"

Einstein la varsta de 24 de ani impreuna cu fiul sau Hans Albert
            Deoarece gasea cu greu un laborator liber in care sa poata lucra, Einstein si-a elaborat propria metoda de lucru pe care a numit-o "experiment teoretic", metoda ce avea sa-si puna marcant amprenta asupra evolutiei sale profesionale. Atunci cand era intrebat unde se afla laboratorul sau, Einstein deschidea sertarul biroului spunand : "Pentru experimentul teoretic, nu ai nevoie decat de un stilou si o foaie de hartie".

Apartamentul unde Einstein a locuit impreuna cu Mileva in Berna strada 49 Kramgasse (etajul 1, apartamentul al doilea din stanga)

            Anul 1905 a fost numit si "anul miraculos" al lui Einstein. In acest an el publica in "Annalen der Physik" patru lucrari stiintifice :

1).- "Un punct de vedere euristic privind producerea si transformarea luminii", in care explica efectul fotoelectric.
2).- "Despre miscarea particulelor mici, suspendate in lichide stationare, conform cerintelor teoriei cinetico-moleculare a caldurii", in care demonstreaza experimental existenta atomilor, calculeaza marimea acestora si numarul lui Avogadro.
3).- "Asupra electrodinamicii corpurilor in miscare", prezinta din punct de vedere matematic teoria relativitatii restranse.
4).- "Depinde inertia unui corp de continutul sau energetic?" Aici Einstein arata ca din teoria relativitatii restranse reiese ecuatia E=mc² si ca materia ascunde o energie imensa.

Interiorul apartamentului din Berna de pe 49 Kramgasse. O parte din piesele de mobilier sunt originale, altele dateaza din aceeasi epoca. Baia si bucataria erau folosite in comun cu ceilalti locatari ai cladirii.
Catre bucatarie si baie
Vedere dintr-un balcon al cladirii catre partea dreapta
             La inceput lucrarile au fost ignorate de comunitatea fizicienilor. Einstein este din nou dezamagit. Teoriile sale au zdruncinat comunitatea stiintifica. Conform acestora viteza luminii este singura constanta din Univers iar timpul este relativ. Era greu ca aceste teorii sa fie acceptate de catre oamenii de stiinta, mai ales ca ele nu erau enuntate de catre un profesor universitar ci de un simplu functionar examinator la Institutul de Patentare din Berna.
             Teoriile lui Einstein daramau din temelii legile miscarii lui Newton care afirmau ca timpul este constant. Dupa publicarea lor, Einstein primeste o scrisoare in care expeditor nu era decat nimeni altul, marele fizician...Max Planck, supranumit si "parintele fizicii cuantice". In scrisoare acesta il roaga sa-i explice anumite lucruri pe care nu le intelegea. Planck si-a dat seama de valoarea teoriilor lui Einstein si l-a invitat la Universitatea din Berlin.


             Treptat experimentele incep sa confirme teoriile lui Einstein si acesta incepe sa fie invitat la numeroase conferinte internationale. Cunoaste o ascensiune din ce in ce mai mare si i se ofera catedre la diverse universitati de prestigiu cum sunt : Universitatea din Zurich,Universitatea din Praga, Universitatea din Berlin,etc.

In aceasta camera Einstein si-a terminat cea mai mare parte a studiilor la teoria relativitatii restranse.

(-va urma-)

sâmbătă, 3 august 2013

Viata lui Albert Einstein - Partea 2: Un tanar visator



Motto : "Nu vreau sa-mi pierd timpul cu oameni ignoranti si inculti, care ma fac sa simt ca am in fata un zid"(Albert Einstein).

           Cu toate ca parintii au fost dezamagiti pe tanarul Albert pentru ca acesta renuntase la studii si parasise tara, ei l-au sustinut iar la varsta de 16 ani, in 1895, Einstein se inscrie la Politehnica din Zurich (ETH). Albert nu a reusit la examen picand la franceza,chimie si biologie insa a obtinut rezultate foarte bune la fizica si matematica. Datorita acestora conducerea i-a promis ca va fi admis in urmatorul an, cu conditia sa-si termine liceul.
          Se va inscrie la un liceu din Aarau (Elvetia) pe care-l va absolvi in 1896. In aceasta perioada Albert locuieste la familia profesorului sau de istorie Winteler. Aici Albert intalneste prima sa iubire,Marie, fiica profesorului. Maja, sora lui Albert se va casatori cu Paul, fiul profesorului Winteler.

Notele obtinute de Einstein in urma examenului de maturitate, la 17 ani (1896) dupa terminarea liceului in Aarau (Elvetia). 6 reprezinta nota maxima iar 1 nota minima. 
       
Einstein la 17 ani impreuna cu colegii (Aarau)
          In 1896 Albert se va inscrie la Politehnica din Zurich, Facultatea de Fizica, unde va lega prietenii stranse cu colegii studenti, Marcel Grossmann (matematician) si Beso, impreuna cu care purta discutii lungi despre spatiu si timp. Aici o va cunoaste si pe Mileva Maric, o studenta din Serbia, care-i va deveni sotie.
          Desi avea un caracter singuratic si introvertit, peste ani Einstein isi va aminti cu placere de aceasta perioada considerand-o una dintre cele mai frumoase din viata sa deoarece l-a ajutat sa se exteriorizeze si sa socializeze.
          Politehnica din Zurich era una dintre cele mai renumite institutii de invatamant din Europa si dispunea de laboratoare dotate. Cu toate acestea, Albert lipsea de la cursuri fiind dezamagit deoarece profesorii nu erau la curent cu descoperirile contemporane si predau dupa principii invechite. In cadrul orelor de laborator, Albert citea reviste stiintifice.

Politehnica din Zurich (ETH)
          Ii placea sa frecventeze cafeneaua Metropol, unde consuma cafea frappe si unde purta lungi discutii cu colegii de facultate pe teme stiintifice. Nu-i placea sa dea importanta lucrurilor care nu-l impresionau si nu-i starneau  imaginatia. Deseori era considerat o persoana superficiala.
         Dupa absolvirea facultatii, in 1900, a urmat una dintre cele mai grele perioade din viata sa. In 1901 isi prezinta lucrarea de doctorat insa...nereusind sa-i impresioneze pe profesori, nu i se acorda titlul de doctor. Mileva, iubita si viitoarea sa sotie abandoneaza fizica dupa ce nu a reusit sa promoveze examenul de licenta picandu-l de doua ori. In 1902 se intoarce in tara sa natala Serbia.

Albert Einstein si Mileva Maric
         Einstein isi dorea foarte mult un post de asistent universitar si avea nevoie de o scrisoare de recomandare din partea profesorilor de la Politehnica. Nici de aceasta data soarta nu i-a suras marelui fizician intrucat datorita antipatiei pe care i-o purta unul dintre profesori, Heinrich Weber, visul sau este spulberat. A fost respins de fiecare data cand s-a inscris pentru o functie academica. Mai tarziu Einstein avea sa declare : "Mi-as fi gasit de mult o slujba daca Weber nu ar fi fost nesincer cu mine".

Casa in care a locuit Einstein intre 1895 si 1896 (Aarau)
         In 1902 afacerea tatalui sau a dat faliment. Pentru a se putea sustine, Einstein accepta slujbe marunte, meditatii pentru copii, profesor la o scoala privata Schaffhausen, insa...si de aici este concediat !! Nu se putea casatori cu Mileva pentru ca nu avea un servici si nu putea sustine o familie. Parintii nu erau nici ei deacord cu aceasta casatorie. Pauline, mama lui Einstein, spunea : "Aceasta femeie citeste incontinuu carti complicate si nu stie sa gateasca". Albert era mahnit de impotrivirea parintilor si intr-o scrisoare adresata Milevei, spunea : "Draga mea, nu pot sa mai suport comentariile parintilor mei. Ma intreaba ce va deveni draga ta Mileva ? Va deveni sotia mea, le raspund". In acelasi an, 1902, Einstein si Mileva au un copil, o fata pe nume Lieserl. Albert nu a mentionat niciodata existenta copilului. Cea mai raspandita versiune este ca fata a fost data spre adoptie, desi altii spun ca ar fi murit de scarlatina. Se presupune ca Einstein ar fi tinut legatura cu tatal adoptiv al copilului si ca purta mereu in buzunar o fotografie de-a ei.
         Spre sfarsitul anului (1902), tatal sau Herman se imbolnaveste si moare. Cu putin timp inainte de a muri acesta isi da binecuvantarea ca Albert sa o ia de sotie pe Mileva. Einstein va avea totusi un sentiment de amaraciune care-l va urmari toata viata gandindu-se ca tatal sau a murit considerandu-l un...ratat.  

Einstein si Mileva

(-va urma-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...