sâmbătă, 23 martie 2013

Misterul creierului lui Einstein si coeficientul de inteligenta



         Albert Einstein s-a nascut la Ulm ,  un mic oras din Germania la 14 martie 1879. Fiu al unui evreu industrias, Einstein, a prezentat inca din copilarie mari dificultati de adaptare. Se spune ca mama sa Paulina, cand l-a vazut pentru prima data pe nou-nascutul Albert era sa lesine, el cantarind mai mult decat un copil normal si avand capul patratos si umflat. Pana la varsta de trei ani micul Albert nu a scos nici un cuvand, parintii sai crezand ca este retardat. Toate acestea pana intr-o zi cand copilul a deschis gura si a inceput sa vorbeasca aproape cu vocabularul unui adult. El a analizat totul si apoi a exteriorizat ceea ce invatase.


          La scoala profesorii l-au considerat un elev problema si care nu doreste sa invete. Pe cand era mic tatal sau i-a aratat o busola care l-a fascinat si i-a starnit dorinta de a studia misterele naturii, fizica si matematica.

          In doar un singur an, 1905, numit si anul miraculos, Einstein publica in anuarul de fizică german Annalen der Physik cinci lucrari. Desi initial teoriile lui au fost ignorate de comunitatea stiintifica, ele au constituit o inovatie in epoca. In 1921 Einstein primeste Premiul Nobel "pentru serviciul oferit fizicii teoretice și în special pentru descoperirea legii efectului fotoelectric."


         La 18 aprilie 1955 moare in urma unei rupturi de anevrism cardiac in Princeton. Inainte de a fi incinerat anatomo-patologul spitalului Princeton, Thomas Stoltz Harvey ii extrage creierul.


         Acesta il pune intr-un borcan cu formol spre pastrare si studiu ulterior, sperand ca in viitor se va descoperi ce l-a facut pe Einstein sa fie atat de inteligent si sa creeze studii importante despre care nimeni nu ar fi putut avea habar. Nu se stie clar daca doctorul a avut sau nu permisiunea familiei Einstein de a face acest lucru. Desi exista numeroase controverse, el a sustinut ca a avut permisiunea fiului, insa familia a negat acest lucru.


         Dupa moarte creierul a fost extras si fotografiat din mai multe unghiuri, insa majoritatea fotografiilor s-au pierdut. In afara de lamelele cu sectiuni din creierul lui Einstein, nimeni nu stie cu exactitate unde se gasesc si celelalte portiuni de encefal.
        Initial nu s-a stiut nimic sigur despre scoaterea si pastrarea creierului lui Einstein. Abia in 1978 jurnalistul Steven Levy a descoperit locul unde se afla : doua borcane obisnuite intr-o cutie de carton pe care scria "cidru de mere".


        De-a lungul anilor, patologul Thomas Stoltz Harvey a sectionat cea mai mare parte din creier (cu exceptia cerebelului si cortexului cerebral) impartindu-l in rondele subtiri si trimitand mostre in toata lumea catre neurobiologi si neurofiziologi, printre care Dr.Marian Diamond, Dr. Anderson Britt, Dr. Sandra Witelson, Dr.Elliot Krauss, etc. In 2007 Harvey a murit, toate materialele sale fiind transferate la National Museum of Health and Medicine.
        In 2011, Muzeul Mutter din Philadelphia a primit 46 de lamele cu mostre din creierul lui Einstein de la Dr. Lucy Rorke-Adams ce le-a procurat de la insusi Thomas Harvey. Sectiunile din creier au o grosime cuprinsa intre 20 si 50 de microni (de exemplu: un fir de par uman are un diametru de aprox. 100 de microni).

        Lucy Rorke afirma : "Cel mai bun mod de a-i descrie creierul lui Einstein este sa-l privesti ca pe cel al unui tanar. La varsta de 76 de ani neuronii se pastreaza foarte bine si nu prezinta nici un fel de boala degenerativa".

       Cum a fost posibil ca la varsta de 76 de ani, Einstein sa aiba neuronii unui tanar sanatos? Creierul lui Einstein a cantarit 1230 g , nu mai mult decat cel al unui om obisnuit, insa in urma analizelor s-a dovedit ca acesta prezenta cateva particularitati importante :



1.- Materia cenusie continea un numar neobisnuit de falduri (cute) in comparatie cu 85 cat sunt la un om normal; creierul lui Einstein a avut un model neobişnuit de şanţuri pe lobii parietali. Această zonă a lobului parietal este considerată a fi implicata in abilităţile matematice, procesarea numerelor şi raţionamentele spaţiale. La Einstein aceasta zona era cu 15% mai larga decat marimea normala. De asemenea lobul parietal poate fi implicat in gandirea abstracta.



2.-  Zona 39 din cortexul cerebral  (situata in lobul parietal), prezinta o diferenta semnificativa intre numarul de neuroni si numarul de celule gliale. Numarul de celule gliale per neuron este mult mai mare decat in cazurile normale. Conform cercetatorilor acest lucru indica faptul ca neuronii au avut o nevoie energetica mai mare in aceasta zona.

        Celulele gliale (nevrogliile), sunt in mod normal de 10 ori mai numeroase decat neuronii. Ele au rolul de a transporta substantele nutritive in neuron, sunt generatoare de energie si sunt implicate in transportul de baza al informatiei. Cu cat un creier prezinta mai multe celule gliale cu atat performanta lui creste.
        In anii '80 Dr.Marian Diamond de la Univ.Berkeley descopera ca portiuni din creierul lui Einstein continea peste 70% mai multe celule gliale decat media creierului uman normal.


3.- Grosimea cortexului cerebral (zona 9) este mai subtire decat ar fi normal insa densitatea neuronilor din creierul lui Einstein este mai mare, el fiind capabil a strange mai multi neuroni intr-o anumita zona a cortexului.

4.- Anumite regiuni ale creierului sunt răsucite într-un mod neobişnuit iar lobii parietali prezinta o asimetrie extraordinara ( cf. Dean Falk, antropolog al Universităţii de Stat din Florida dupa examinarea a 14 fotografii).


5.- Sandra Witelson (Univ. McMaste) afirma ca encefalul lui Einstein nu prezenta o cuta numita "Fisura Silviana". Acest lucru permite neuronilor sa comunice mai bine intre ei.


Coeficientul de inteligenta (IQ - intelligence quotient) al lui Einstein


         Conceptul de coeficient de inteligenta a fost creat de catre Wilhelm Stern (1871-1938) în 1912 si este un scor ce rezulta din diferite teste standardizate prin care se masoara inteligenta.
         Nu exista date care sa ateste ca Einstein ar fi facut vreodata un test de inteligenta. Insa, numerosi cercetatori si psihologi,bazadu-se pe date biografice au incercat sa evalueze IQ-ul atat al lui Einstein cat si al altor personalitati. Concluzia lor a fost ca Einstein ar fi avut un IQ de peste 160 .


          -Coeficient de inteligenta sub 20: persoanele cu acest coeficient de inteligenta sunt persoane care depind de altii, deoarece nu se pot descurca si ingriji singure. Aceste persoane au o deficienta mintala grava si nu percep lumea exterioara

          -Coeficient de inteligenta 21-50: persoanele acestea se pot ingriji singure si nu depind in totalitate de alte persoane. Aceste persoane au o deficienta mintala medie.

          -Coeficient de inteligenta 51-70: aceste persoane sufera de o usoara debilitate.

          -Coeficient de inteligenta 71-80: aceste persoane au un grad minor de dificienta mintala. Se pot descurca in viata, insa nu au abilitati deosebite si nu lucreaza logic.

          -Coeficient de inteligenta 81-90: persoanele acestea pot avea succes in meseriile manuale si au o inteligenta usor sub medie. Aceste persoane se pot descurca foarte bine in unele situatii.

          -Coeficient de inteligenta 91-100: persoanele acestea au o inteligenta medie. Aptitudini comunicative foarte bune, se descurca foarte bine in multe situatii. De asemenea, aceste persoane pot avea abilitati tehnice foarte bune.

         -Coeficient de inteligenta 101-110: aceste persoane se situeaza usor peste media de inteligenta. Se descurca foarte bine in situatii solicitante, se bazeaza pe logica si pe matematica. Pot avea succes in multe meserii si profesii.

         -Coeficient de inteligenta 111-120: persoanele acestea au o inteligenta peste medie.

         -Coeficient de inteligenta 121-130: aceste persoane au o inteligenta cu mult peste medie. Aceste persoane pun accentul pe creativitate si pe rezolvarea unor probleme prin folosirea logicii.

         -Coeficient de inteligenta 131-140: persoanele care au acest coeficient sunt deosebit de inteligente. De obicei, persoanele cu acest coeficient sunt cercetatori, specialisti in anumite domenii etc. Au un simt al perceptiei foarte bine pus la punct.

         -Coeficient de inteligenta peste 140: persoanele care au peste acest coeficient de inteligenta sunt considerate genii.

Intrucat exista o mare varietate de teste scara valorilor poate diferi usor.
Exemple :


Test de inteligenta online 1 ( cu stabilirea IQ-ului si posibilitatea utilizarii mai multor deviatii standard )

Test de inteligenta online 2 ( cu stabilirea IQ-ului in deviatia standard 15 si explicarea deviatiei )


duminică, 17 martie 2013

Exista viata pe Venus ?

 

           Leonid Ksanfomaliti, un om de stiinta rus la Institutul de Cercetare a Spatiului din cadrul Academiei Ruse de Stiinte,reanalizand imaginile captate de sondele sovietice care au fotografiat si filmat suprafata planetei Venus afirma ca sonda sovietica VENERA-13 ar fi surprins forme de viata pe Venus in 1982.

                                                                     VENERA-13

           Leonid Ksanfomaliti spune ca ar trebui sa uitam de teoriile care vorbesc despre lipsa vietii pe Venus si sa luam in considerare si alte piste.
Intr-un raport publicat de Astrobiology in 2004, Andrew Ingersoll afirma ca Pamantul si Venus au pornit la fel si este foarte posibil ca pe Venus sa fi existat apa din abundenta in trecut iar pe Terra mult dioxid de carbon.
           In perioada 1975-1982 sovieticii au lansat mai multe sonde pe suprafata planetei Venus, VENERA-9 fiind prima sonda care a aterizat pe Venus.


          La 3 martie 1982 sonda sovietica VENERA-13 a aterizat pe Venus avand si un aparat de filmat color captand numeroase imagini de pe suprafata planetei.

                            Imagini de pe suprafata lui Venus surprinse de VENERA-13



          Pe langa aceste imagini exista si cateva controversate. Leonid Ksanfomaliti sustine ca in imaginile surprinse de sonda se poate vedea cum o forma de viata in forma de scorpion se misca. El este convins ca a identificat in aceste imagini si alte "creaturi" !!


         Un alt "obiect" ciudat surprins 


        Ca distanta fata de Soare, Venus este a doua planeta in sistemul nostru solar. Dupa Soare si Luna, Venus este cel mai stralucitor corp ceresc,putand fi observat cu ochiul liber chiar si in timpul zilei in momentele de stralucire puternica. Ea isi datoreaza numele zeitei iubirii.


         Masa planetei reprezinta aproximativ 81,5 % din cea a Pamantului iar densitatea medie este de 5,25 grame pe centimetru cub. Diametrul planetei este de 12 100 Km, putin mai mic decat cel al Pamantului(12 756 Km) insa pe Venus se pare ca este un adevarat iad cu o atmosfera cu straturi groase de nori sub care se inregistreaza temperaturi de pana la 470°C.
 


          Atmosfera este foarte densa alcatuita in special din dioxid de carbon, CO2 96,5 % si azot, N2 3,5 %. Suprafata planetei Venus este alcatuita din deserturi toride,campii vaste dar si munti sau vai. Din cand in cand se intampla sa si ploua, insa stropii nu sunt formati din apa ci din...acid sulfuric. Datorita temperaturilor foarte ridicate picaturile de ploaie se evapora inainte de a atinge solul.

          Straturile foarte groase de nori ale atmosferei opresc dispersia caldurii, soarele incalzind puternic suprafata planetei. Se creaza astfel efectul de sera care face ca Venus sa fie cea mai fierbinte planeta din sistemul solar, mai fierbinde chiar si decat Mercur cea mai apropiata planeta de Soare. Presiunea atmosferei este deosebit de mare 9,3 MPa, fata de cea a Pamantului 100 kPa.
         Nu poseda camp magnetic si este singura planeta din sistemul nostru solar care se roteste in jurul propriei axe in sensul acelor de ceasornic, astfel ca pe Venus, Soarele rasare la Vest si apune la Est.

         Din 1982 NASA a trimis mai multe sonde pe suprafata planetei Venus neinregistrand forme de viata.Datorita conditiilor ostile de pe suprafata planetei si a temperaturilor extrem de ridicate comunitatea stiintifica internationala respinge existenta formelor de viata pe Venus. 

 

vineri, 15 martie 2013

Masina de privit in trecut



         V-ati intrebat vreodata cum ar fi daca am putea retrai trecutul sau daca macar l-am putea privi? Cum ar fi daca am putea vedea cum aratau (fara reconstructie) anticii,cum erau imbracati,ce obiceiuri aveau sau...cum ar fi daca ne-am putea revedea rudele,bunicii sau apropiatii plecati dintre noi ori...chiar pe noi insisi in...trecut?
         O persoana pe nume Pellegrino Ernetti (1925-1994) a afirmat ca a realizat un aparat ce permite explorarea trecutului,aparat ce l-a denumit cronovizor.

1.Cine este Pellegrino Ernetti ?


         Nascut in 1925 in Rocca Santo Stefano (Provincia Latina,Lazio-Italia),Pellegrino Ernetti sau Padre Ernetti a fost muzicolog, teolog, monah, om de stiinta licentiat in fizica cuantica si unul dintre cei mai faimosi exorcisti din zona Venetiei.A fost o persoana foarte respectata petrecandu-si cea mai mare parte din viata studiind muzica prepolifonica adica intreaga muzica incepand cu aproximativ 2000 de ani i.Hr si pana la 1200 d.Hr.
         A studiat muzica sacra si cantul gregorian fiind desemnat de catre Papa Ioan al XXIII-lea ca teolog expert la Conciliul Vatican II. Impreuna cu parintele Agostino Gemelli ,doctor in medicina, expert in fizica cuantica si presedinte al Academiei stiintifice pontificale a realizat numeroase experimente asupra vocilor din canturile gregoriene.

2.Inceputurile cronovizorului

                                                 Agostino Gemelli si Papa Pio XII

         Totul a inceput se pare in ziua de 17 august 1952 la Universitatea Sacre Coeur din Milano,in laboratorul de fizica acolo unde impreuna cu parintele Agostino Gemelli, padre Ernetti facea diferite experimente.In timp ce ascultau o banda cu canturi ,Gemelli aude vocea tatalui sau mort de ceva timp.Au inceput atunci a se intreba ce se intampla cu undele pe care noi le emitem fara incetare.Conform parintelui Ernetti, atat undele sonore cat si cele vizuale nu sunt distruse niciodata, si pot fi ulterior reconstituite.

3.Cronovizorul

                                                              Enrico Fermi

         Lucrarile la construirea cronovizorului au inceput in jurul anului 1956 la Milano acolo unde au participat numerosi oameni de stiinta printre care : Wernher von Braun (specialist in rachete), Enrico Fermi (laureat al premiului Nobel) si De Matos. Se crede ca au fost in numar de 12. Dupa cum afirma Padre Ernetti, imaginile captate de catre cronovizor erau ca o holograma in trei dimensiuni, personajele erau de dimensiuni medii asemanatoare celor de la TV, alb-negru, avand sunet si miscare.
         Ernetti spune : "l-am descoperit practic din intamplare,o idee foarte simpla....era de ajuns sa te gandesti la ea".

4.Din ce era alcatit cronovizorul si cum putea vedea trecutul?

        Cronovizorul era alcatuit din trei blocuri principale:

-Blocul 1 : servea la captarea tuturor lungimilor de unda si cuprindea mai multe antene facute din diverse aliaje care comunicau intre ele.
-Blocul 2 : era alcatuit dintr-un sector ce lucra cu viteza luminii. Acesta putea fi reglat intr-un circuit inchis pe locul, data si persoana aleasa pentru a fi urmarita. Dupa efectuarea reglajului aparatul putea urmari persoana pretutindeni.
-Blocul 3 : cuprindea un aparat de filmat ce inregistra imaginile si sunetele obtinute.

5.Principii


        Dupa parerea lui Ernetti, undele sonore nu sunt de alta natura decat cele ce formeaza ceea ce noi numim "materie". Atat undele sonore cat si cele vizuale nu sunt niciodata distruse ci sunt transformate, ceea ce face posibil, ulterior, reconstituirea lor. Undele nu sunt captate direct.
        Conform lui Ernetti fiecare om are o "unda de emanatie" proprie, un fel de semnatura ca si amprentele iar vocea sa este unica. "Măreţia acestei invenţii a fost că am putut recupera acea energie pierdută care a recompus scene petrecute acum cîteva de secole"

6.Ce s-a captat cu cronovizorul?

         Pentru a vedea daca ceea ce captau era autentic,  padre Ernetti spune ca au inceput mai intai cu scene recente pentru a le putea proba autenticitatea prin documente video si audio. Ei au inceput mai intai cu discursuri ale lui Mussolini, Papa Pius XII dupa care au mers si mai departe cu Napoleon, Roma antica cu scene de la o piata cu fructe si legume de pe vremea lui Traian si discursuri ale lui Cicero.
         De asemenea, padre Ernetti afirma ca a putut urmari si o tragedie antica  pierduta pe numele de Thyeste, piesa jucata la Roma in 169 i.Hr si cunoscuta numai din cateva citate.
         Poate cele mai tulburatoare capturi ale cronovizorului au fost Patimile Domnului. Ernetti spune ca nu a fost usor sa le capteze intrucat in acea perioada erau multi crucificati. Pentru a le putea capta spune el,au trebuit sa mearga inapoi la Cina cea de Taina. Au putut vedea ulterior agonia din gradina Ghetsimani, tradarea lui Iuda, procesul si rastignirea.


        Sunt si lucruri care in Evanghelii nu sunt surprinse.De exemplu la un moment dat Iisus spune : "Acest ceas va apartine...acum ca sunt ridicat in slavi,ii voi atrage pe toti la mine."
Ernetti spune ca au surprins apoi si Inaltarea : "era ca o silueta,ca o forma privita printr-o lamela de alabastru iluminata,sau ca printr-un cristal".

7.Ce s-a intamplat cu aparatul si unde se afla?

         Desi reactia Papei Pius XII a fost una pozitiva cu privire la descoperirea  cronovizorului, acesta a fost demontat iar parti ale lui au fost imprastiate prin diverse locatii. Planurile aparatului au fost depuse in mai multe locuri in Roma,Vatican, Elvetia si Japonia.

8.Scepticii si falsa imagine

         In data de 2 mai 1972 "La domenica del Corriere" publica o fotografie a lui Iisus pe cruce ca fiind obtinuta prin cronovizor. In interviul saptamanalului italian Ernetti afirma ca imaginea a fost captata cu ajutorul cronovizorului.
        Ulterior in urma analizelor, aceasta s-a dovedit a fi un fals, reproducerea inversata a unei sculpturi din lemn, de Cullot Valera,iar Ernetti este discretitat fiind acuzat de impostura. Intr-un interviu acordat parintelui Francois Brune, Ernetti ii spune acestuia ca de fapt avea interdictie din partea superiorilor si nu putea da nici o explicatie asupra imaginii sau a cronovizorului. Acuzatiile impotriva lui le conveneau acestora, pentru ca asta ii descuraja si ii tinea departe pe curiosi.

                                         Fotografia din "La domenica del Corriere"

        Ernetti spune ca opera lui Cullot Valera fusese realizata dupa indicatiile unei calugarite, maica Speranza,.care retraia Patimile Domnului si avea numeroase viziuni. Mai departe Ernetti afirma : " intre ceea ce am vazut noi si sculptura lui Cullot Valera este o asemanare frapanta".
       „Nimeni nu l-a văzut (cronovizorul), nici măcar prietenii lui, Brune şi Senkowski, nu a făcut niciodată publice numele colaboratorilor cu excepţia lui Wernher von Braun şi Enrico Fermi, care acum sînt morţi“ spune Peter Krassa.

9.Alta imagine presupusa a fi captata cu cronovizorul:



10.Ultimele cuvinte

        Padre Ernetti a murit in 1994 ducand cu el atat secretul cronovizorului cat si al lucrurilor vazute cu acesta. I-a  parut rau ca acest aparat a fost demontat de catre superiori caci considera ca ar fi putut fi folosit pentru descoperiri arheologice si verificarea evenimentelor din trecut. Este greu de crezut ca un om cu o moralitate deosebita precum padre Ernetti ar juca o farsa si ar spune basme.

Iisus, Tu esti intregul meu,
eu sunt nimicul tau;
ia acest nimic care e al tau,
da-mi intregul tau,
si voi fi in intregime al tau.
                                        ( Padre Ernetti )












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...