Motto : "Sunt doua feluri de a-ti trai viata...unul de a crede ca nu exista miracole, altul...de a crede ca totul este un miracol". (Albert Einstein)
Catre sfarsitul anului 1902, printr-o cunostinta a tatalui celui mai bun prieten al sau, Marcel Grossman, Einstein reuseste sa se angajeze la Institutul Elvetian de Patentare din Berna. Este promovat rapid de la examinator de gradul trei la examinator de gradul 2, avand un salariu acceptabil.
Pe 6 ianuarie 1903, Einstein se casatoreste cu Mileva iar in 1904, la Berna, se naste primul lor baiat Hans Albert. La Institutul de Patentare, Einstein examina si evalua inventiile pentru care se solicita brevet. Termina rapid de examinat cererile de brevetare astfel incat ii ramanea suficient timp pentru a studia problema care-l framanta inca din copilarie : "cum ar arata si ce s-ar intampla cu o raza de lumina daca ai alerga alaturi de ea?"
Einstein la varsta de 24 de ani impreuna cu fiul sau Hans Albert |
Deoarece gasea cu greu un laborator liber in care sa poata lucra, Einstein si-a elaborat propria metoda de lucru pe care a numit-o "experiment teoretic", metoda ce avea sa-si puna marcant amprenta asupra evolutiei sale profesionale. Atunci cand era intrebat unde se afla laboratorul sau, Einstein deschidea sertarul biroului spunand : "Pentru experimentul teoretic, nu ai nevoie decat de un stilou si o foaie de hartie".
Apartamentul unde Einstein a locuit impreuna cu Mileva in Berna strada 49 Kramgasse (etajul 1, apartamentul al doilea din stanga) |
Anul 1905 a fost numit si "anul miraculos" al lui Einstein. In acest an el publica in "Annalen der Physik" patru lucrari stiintifice :
1).- "Un punct de vedere euristic privind producerea si transformarea luminii", in care explica efectul fotoelectric.
2).- "Despre miscarea particulelor mici, suspendate in lichide stationare, conform cerintelor teoriei cinetico-moleculare a caldurii", in care demonstreaza experimental existenta atomilor, calculeaza marimea acestora si numarul lui Avogadro.
3).- "Asupra electrodinamicii corpurilor in miscare", prezinta din punct de vedere matematic teoria relativitatii restranse.
4).- "Depinde inertia unui corp de continutul sau energetic?" Aici Einstein arata ca din teoria relativitatii restranse reiese ecuatia E=mc² si ca materia ascunde o energie imensa.
Catre bucatarie si baie |
Vedere dintr-un balcon al cladirii catre partea dreapta |
La inceput lucrarile au fost ignorate de comunitatea fizicienilor. Einstein este din nou dezamagit. Teoriile sale au zdruncinat comunitatea stiintifica. Conform acestora viteza luminii este singura constanta din Univers iar timpul este relativ. Era greu ca aceste teorii sa fie acceptate de catre oamenii de stiinta, mai ales ca ele nu erau enuntate de catre un profesor universitar ci de un simplu functionar examinator la Institutul de Patentare din Berna.
Teoriile lui Einstein daramau din temelii legile miscarii lui Newton care afirmau ca timpul este constant. Dupa publicarea lor, Einstein primeste o scrisoare in care expeditor nu era decat nimeni altul, marele fizician...Max Planck, supranumit si "parintele fizicii cuantice". In scrisoare acesta il roaga sa-i explice anumite lucruri pe care nu le intelegea. Planck si-a dat seama de valoarea teoriilor lui Einstein si l-a invitat la Universitatea din Berlin.
Treptat experimentele incep sa confirme teoriile lui Einstein si acesta incepe sa fie invitat la numeroase conferinte internationale. Cunoaste o ascensiune din ce in ce mai mare si i se ofera catedre la diverse universitati de prestigiu cum sunt : Universitatea din Zurich,Universitatea din Praga, Universitatea din Berlin,etc.
In aceasta camera Einstein si-a terminat cea mai mare parte a studiilor la teoria relativitatii restranse. |
(-va urma-)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu