marți, 30 iulie 2013

Viata lui Albert Einstein - Partea 1: Copilaria



Motto : "Când eram tânăr, am observat că degetele mari de la picioare ajung tot timpul să găurească şosetele. Aşa că am încetat să le port".(Albert Einstein)

              Albert Einstein s-a nascut la Ulm (Germania) pe 14 martie 1879. Tatal sau Hermann Einstein conducea o fabrica de electrotehnice. Mamei sale, Pauline, ii placea foarte mult muzica. La insistentele ei tanarul Albert ia lectii de vioara inca de la sase ani, fiind un bun violonist. Se spune ca imediat dupa nastere atunci cand Pauline l-a vazut pe micul Albert era sa lesine !!! Acesta avea capul "patratos si umflat" si cantarea mai mult decat ar fi trebuit. Pe cand avea doar un an, Albert se muta impreuna cu familia la Munchen, oras in care isi va petrece o mare parte din copilarie.

Herman si Pauline Einstein
             Pana la varsta de 3 ani Albert nu a scos nici un cuvant facandu-i pe parinti sa se intrebe daca copilul lor era sau nu normal. Dupa aceasta varsta copilul incepe sa vorbeasca fluent avand chiar un vocabular peste cel al varstei sale.Dupa ce repeta fraza in soapta,rostea cuvintele rar,deoarece dorea sa fie sigur ca pronunta corect.Analiza cuvintele iar apoi se exterioriza. La 5 ani atunci cand tatal sau ii arata pentru prima data o busola, tanarul Albert ramane fascinat : "De ce acul busolei ramane mereu in aceeasi pozitie?".

Albert Einstein la varsta de 5 ani
              La varsta de 11 ani Albert frecventeaza un gimnaziu din Munchen care oferea o educatie de elita insa, Einstein nu reuseste sa se adapteze datorita abuzurilor de putere ale profesorilor. Era o persoana retrasa si careia ii placea foarte mult sa citeasca carti de stiinta si filozofie. Desi nu era un elev stralucit ii placea foarte mult fizica, geometria si muzica.

Casa nasterii lui Einstein din Ulm (Germania)
              In jurul varstei de 12 ani Albert devine foarte religios, compune si fredoneaza cantece religioase, insa cu timpul, dupa ce incepe sa citeasca carti despre stiinta religiozitatea sa se diminueaza. Era de multe ori luat in ras de catre colegii de scoala fiind considerat "indaratnic". Analiza in detaliu orice informatie si pastra tacerea pana cand considera ca a epuizat subiectul. Se spune ca un profesor i-ar fi prezis ca nu se va alege nimic din el.
              Un student la medicina pe nume Max Talmud se pare ca a avut o influenta deosebita asupra evolutiei lui Einstein. Acesta frecventa deseori casa familiei lui Einstein aducand cu el carti despre stiinta pe care de multe ori i le imprumuta si lui Albert. Carti precum "Popular Natural Science" scrisa de catre Aaron Bernstein descria unele fenomene precum magnetismul, electricitatea sau lumina avand o influenta marcanta asupra tanarului Albert. In aceasta carte autorul isi imagina cum ar fi sa calatoreasca alaturi de curentul electric care trecea printr-un fir de telegraf. Ajuns la capitolul "Despre viteza luminii", Albert se hotaraste sa studieze aceasta problema intrebandu-se : "Cum ar arata o raza de lumina daca ai alerga alaturi de ea?".


             La varsta de 16 ani Albert scrie prima sa "lucrare stiintifica" numita "Despre cercetarea starii eterului in campurile magnetice".
             Intre timp afacerile tatalui sau Hermann mergeau din ce in ce mai prost. Acesta pierde un contract de electrificare a orasului Munchen in 1894 si se hotaraste sa-si mute atelierul intr-un mic oras de langa Milano. In timp ce familia se muta in Italia, tanarul Albert ramane intr-un internat din Munchen pentru a-si continua studiile intr-o scoala pe care acesta nu o agrea.

Albert impreuna cu sora sa Maja
             La 16 ani serviciul militar era obligatoriu in Germania. Albert detesta acest lucru si era hotarat sa faca orice pentru a scapa de armata. In cele din urma acesta aranjeaza cu un medic care-i elibereaza o adeverinta medicala in care se specifica ca ramanerea sa in acea scoala era riscanta pentru sanatatea mintala. Albert fuge in Italia la familia sa.
            Fara o scoala terminata sau alte deprinderi care sa-i permita sa-si gaseasca o slujba, viitorul tanarului Albert era destul de sumbru.

(-va urma-)

Einstein la o serata muzicala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...