marți, 28 aprilie 2015

Secretul fenomenului zombie          Cuvantul "zombie" (mort inviat) provine din orasul Zomba (Rep.Malawi,Africa). Se pare ca fenomenul zombie apare in special in Africa si Haiti, unde vrajitorii voodoo, in urma unei comenzi platite puteau face ca o anumita persoana sa dispara. Persoana "aleasa" se imbolnavea si murea acuzand de obicei un edem pulmonar acut ( inundarea cu lichid a alveolelor pulmonare), fiind apoi ingropat. Dupa mai multi ani decedatul era intalnit insa intr-o alta localitate, cuprins de amnezii, horopsit, de cele mai multe ori cersind. Acesta prezenta profunde tulburari de personalitate, avand leziuni cerebrale majore.


          La inceputul anilor '80 intra in scena antropologul Wade Davis de la Univ.Harvard (Boston). Davis incepe o investigatie pe cont propriu a fenomenului in Haiti, fiind ajutat financiar de mai multe universitati americane.
          In anul 1979, la clinica de psihiatrie din Port-au-Prince (Haiti), este adus un barbat pe nume Claivirius Narcisse care "murise" si fusese inmormantat in data de 3 mai 1962 !! Actul de deces era eliberat de catre spitalul din Deschapelles.

Claivirius Narcisse inainte si dupa tratamentul de refacere
          In urma anchetei politiei s-a stabilit fara dubiu identitatea lui Narcisse. Dupa "moarte" acesta a fost luat la o ferma, unde impreuna cu alti zombie a lucrat pana la moartea proprietarului. Dupa numeroase cercetari, Wade Davis descopera ca Narcisse a fost "omorat" la comanda prin utilizarea unor otravuri special concepute de catre vrajitorii voodoo. La  5 ani dupa tratament Narcise a putut sa povesteasca clipele de groaza prin care a trecut. Putea auzi tot ce se petrecea in jurul sau in momentul inmormantarii. Un cui chiar i-a atins fata in timp ce capacul cosciugului era fixat. Era practic paralizat...nu se putea misca...nu putea vorbi.

Wade Davis studiind un peste Fugu
          Noaptea tarziu a fost dezgropat, batut zdravan, dupa care i s-a administrat o substanta amara mirositoare...un fel de energizant. Cosciugul i-a fost umplut cu pietre iar el a fost dus prin diverse locuri si obligat sa cerseasca sau sa presteze diferite servicii.
          Pentru a putea deslusi misterul, Davis a trebuit sa se imprieteneasca cu localnicii, in special cu vrajitorii din Haiti ce utilizau diferite extracte cu proprietati halucinogene.
          Initial s-a crezut ca vrajitorii utilizau extracte din ciumafaie (datura stramonium) ce prezinta diferite proprietati halucinogene, insa Davis a observat ca acestea nu se potriveau cu simptomele zombie. Extractele din ciumafaie erau des utilizate in ceremoniile de initiere ale vrajitorilor atat din Africa cat si din Europa si America.

Ciumafaie
          Se pare ca vrajitorii voodoo nu foloseau ciumafaie, ci mai mule extracte ce se bazau atat pe flora cat si fauna tropicala (broaste,serpi,pesti,soparle,plante tropicale,oase de animale sau om si chiar praf de pusca). Unele dintre ele erau utilizate doar pentru a induce in eroare curiosii.

Wade Davis alaturi de o vrajitoare voodoo
          Dupa numeroase peripetii, Davis reuseste sa duca in SUA mai multe probe de amestecuri folosite de vrajitori si care au fost analizate in laboratoarele universitatilor din New York, Boston si Montreal. In urma analizelor, rezultatul a fost surprinzator : extractele contineau tetrodoxina, una dintre cele mai puternice otravuri sinetizate de unele organisme animale si vegetale. Mai multe specii de animale precum pestele tampon (Fugu), broasca raioasa si diverse caracatite produc aceasta otrava. Otrava se gaseste in special in ficat si in organele genitale si este produsa de obicei la inceputul verii (mai-iunie).

Fugu
          In urma diverselor experimente realizate de unii savanti, in care s-a administrat tetrodoxina unor animale, simptomele aparute erau foarte asemanatoare cu cele ale victimelor zombie : tulburari digestive, voma, hipotermie, dificultati de respiratie cu edem pulmonar, hipertensiune arteriala, cianoza si in final moarte.
          Pentru ca victima sa nu moara totusi, vrajitorii isi dozau concentratia otravii in asa fel incat sa se produca doar o incetinire a metabolismului si a functiilor vitale ale "decedatului". Semnale slabe EKG si EEG continuau sa existe si dupa ce persoana era otravita. Ca antidot pentru resuscitare se foloseau diferite preparate din plante precum camfor si amoniac.

Ritual voodoo
          La inceputul anilor '90, sportivul John Zamora ingereaza accidental bucati de peste Puffer ale carui organe contineau tetrodoxina. In cateva secunde efectele intoxicatiei cu tetrodoxina il doboara. In mod miraculos acesta este salvat la timp de interventia medicilor. Ulterior Zamora a descris acele momente de chin spunand ca, in ciuda faptului ca era complet paralizat si incapabil de a vorbi, de a se misca sau a clipi, era pe deplin constient, putand auzi toate discutiile dintre persoanele ce se aflau in jurul sau.
          Fenomenul zombie nu putea fi trecut cu vederea nici de catre industria cinematografica hollywoodiana care a ecranizat mai multe filme pe acest subiect precum "The serpent and the rainbow" sau "Buried alive"....filme ce au totusi o baza reala...tetrodoxina !!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...