marți, 24 decembrie 2013

Misterul stelei de la Bethlehem


            Timp de secole intregi oamenii au incercat sa-si dea seama ce fel de "stea" i-a ghidat pe magii din rasarit catre Bethlehem. Datorita comportamentului ei ciudat si foarte greu de explicat din punct de vedere stiintific, steaua de la Bethlehem a determinat de-a lungul timpului aparitia unor numeroase teorii unele dintre ele care mai de care mai fanteziste, dar niciuna nereusind sa explice pe deplin misterul ce o inconjoara.
            De secole intregi diversi matematicieni,astronomi,astrologi,preoti,etc au incercat sa ofere posibile explicatii, majoritatea dintre ei inclinand spre diverse conjunctii ale planetelor (conjunctie = intalnirea aparenta a doua planete). Cea mai importanta intrebare care se pune este daca "steaua" a fost un eveniment astronomic sau...un miracol !!

Iata cateva dintre posibilele explicatii  :
- supernova sau nova;
- fulger globular;
- OZN;
- conjunctii ale planetelor (Jupiter si Saturn);
- cometa;
- meteorit;
- planeta Jupiter
- Myra
- Inger al Domnului luand forma unei lumini.

            Magii erau membrii ai unui clan antic persan specializat in activitati de cult. Se pare ca ei erau preoti ai unui cult oriental, si practicau magia si astrologia. Cel mai probabil magii cunosteau vechile scrieri evreiesti si aveau cunostinte despre profetiile acestora intrucat la intrarea in Ierusalim acestia intreaba : "Unde este regele Iudeilor, Cel ce S-a nascut?".  Ei stiau ca in Iudeea avea sa se nasca un Rege.


            In cele ce urmeaza vom analiza principalul text de la Matei, capitolul 2 ce vorbeste despre aceasta "stea" si apoi posibilele explicatii.
            Evenghelia dupa Matei este singura care ne vorbeste despre vizita magilor si despre "steaua" de la Bethlehem. Iata ce ne spune aceasta : "Iar daca S-a nascut Iisus in Betleemul Iudeii, in zilele lui Irod regele, iata magii de la Rasarit au venit in Ierusalim, intreband: Unde este regele Iudeilor, Cel ce S-a nascut? Caci am vazut la Rasarit steaua Lui si am venit sa ne inchinam Lui.Si auzind, regele Irod s-a tulburat si tot Ierusalimul impreuna cu el.Si adunand pe toti arhiereii si carturarii poporului, cauta sa afle de la ei: Unde este sa Se nasca Hristos? Iar ei i-au zis: In Betleemul Iudeii, ca asa este scris de proorocul:"Si tu, Betleeme, pamantul lui Iuda, nu esti nicidecum cel mai mic intre capeteniile lui Iuda, caci din tine va iesi Conducatorul care va paste pe poporul Meu Israel". Atunci Irod chemand in ascuns pe magi, a aflat de la ei lamurit in ce vreme s-a aratat steaua. Si trimitandu-i la Betleem, le-a zis: Mergeti si cercetati cu de-amanuntul despre Prunc si, daca Il veti afla, vestiti-mi si mie, ca, venind si eu, sa ma inchin Lui. Iar ei, ascultand pe rege, au plecat si iata, steaua pe care o vazusera in Rasarit mergea inaintea lor, pana ce a venit si a stat deasupra, unde era Pruncul. Si vazand ei steaua, s-au bucurat cu bucurie mare foarte. Si intrand in casa, au vazut pe Prunc impreuna cu Maria, mama Lui, si cazand la pamant, s-au inchinat Lui; si deschizand vistieriile lor, I-au adus Lui daruri: aur, tamaie si smirna. Iar luand instiintare in vis sa nu se mai intoarca la Irod, pe alta cale s-au dus in tara lor." (Matei 2:1-12).
            Citind acest text observam ca "steaua" s-a comportat foarte ciudat : "a mers" in drumul magilor de la Est la Vest, spre Ierusalim si apoi de la Nord la Sud pana in Bethlehem..."si iata, steaua pe care o vazusera in Rasarit mergea inaintea lor..."


           Plecand de la Irod, care se afla in Ierusalim, magii au urmat "steaua" pana la Bethlehem, localitate aflata la aproximativ 10 km sud de Ierusalim.


           O relatare importanta este aceea ca steaua  "...a venit si a stat deasupra, unde era Pruncul". Asadar a aratat magilor locul unde era Copilul.
           Trebuie spus ca miscarea stelelor pe bolta cereasca este o iluzie creata de rotatia Pamantului in jurul propriei axe. Pamantul se roteste in jurul propriei axe de la vest spre est, astfel ca sfera cereasca executa o miscare de la est la vest, in decursul nopţii stelele miscandu-se pe cercuri în jurul Stelei Polare. Pe masura ce Pamantul se invarte, stelele par ca se misca pe cer de la est la vest.


           Conform Evangheliei dupa Matei, magii au vazut "steaua" in rasarit (la est) si au pornit in urmarirea sa, mergind spre vest. Pana aici nimic neobisnuit !!! Au calatorit probabil luni intregi de-a lungul Tigrului si Eufratului traversand desertul Sirian. Pentru a calatori din Persia in Ierusalim acum 2000 de ani nu era foarte usor. Insa, ajungand in Ierusalim, "steaua" ii conduce spre Bethlehem, localitate aflata la aproximativ 10 km Sud de acesta. Aceasta inseamna ca..."steaua" isi schimba acum in mod neobisnuit cursul de la est la vest si se deplaseaza de la....nord la sud !!!
           Mai mult, ajungand deasupra Bethlehemului ea vine si..."sta deasupra, unde era Pruncul" aratand magilor locul. Ce obiect astronomic sau stea ar putea face acest lucru?


           Evanghelia nu ne relateaza nimic despre celelalte stele, cum ca si ele s-ar fi oprit sau ca "steaua" ar fi avut vreo calitate deosebita fata de celelalte, daca era mai mare, mai stralucitoare sau avea o culoare diferita.
           La Matei 2:10 se spune ca : " vazand ei steaua, s-au bucurat cu bucurie foarte mare" . Se pune urmatoarea intrebare : de ce magii s-au bucurat atat de mult la revederea "stelei" ? Singura explicatie plauzibila ar fi aceea ca, fie nu vedeau "steaua" in fiecare noapte, fie la intrarea in Ierusalim ea disparuse. "Steaua" nu era vizibila tot timpul. La plecarea magilor, Evanghelia nu ne mai spune nimic despre "stea", doar ca vizitatorii au plecat in tara lor pe o alta cale.
           Inainte de a examina posibilele explicatii, trebuie spus ca Mantuitorul Iisus nu s-a nascut in anul 1 asa cum stiam majoritatea. Teologului Dionysius Exiguus (Dionisie cel Smerit) i s-a cerut de catre Papa, sa realizeze un calendar crestin care sa-l inlocuiasca pe cel roman. Acesta a hotarat sa inceapa calendarul cu nasterea Mantuitorului. Numai ca, in realizarea calendarului si stabilirea anului nasterii Domnului a facut doua mari greseli:

- a omis anul "0" (zero) in calculele sale;
- pentru a ajunge la anul nasterii Domnului, a calculat gresit numarul anilor de domnie ai imparatului roman Octavian Augustus cu 4 ani.
Astfel ca...data reala a Nasterii Domnului este, cu aproximatie, anul 5 i.Hr.

Posibilele explicatii ale "stelei" de la Bethlehem :

1) - Conjunctii ale planetelor :

           Astronomul Johannes Kepler (1571-1630) a propus teoria conform careia ar fi putut fi vorba despre o conjunctie a planetelor Jupiter si Saturn. Acest eveniment rar ar fi avut loc in anul 7 i.Hr in constelatia Pestilor, semn zodiacal asociat cu crestinii.


           John Mosley de la Observatorul Griffith din Los Angeles afirma ca, intre anii 3 i.Hr.- 2 i.Hr, au avut loc o serie de conjunctii planetare foarte spectaculoase : “Spectacolul a inceput in dimineata zilei de 12 iunie, in anul 3 i.Hr., cind Venus era foarte aproape de Saturn, a urmat o conjunctie intre Venus si Jupiter, in constelatia Leului, care a avut loc pe 12 august. Apoi, timp de aproape un an de zile, Jupiter a putut fi observat trecind pe linga steaua Regulus in constelatia Leului, s-a intors, a mai trecut o data, si apoi iarasi a revenit pentru a trece a treia oara prin dreptul stelei mentionate.


           Acest balet astral trebuie sa fi fost deosebit de interesant pentru astrologii epocii, mai ales din pricina statutului planetei Jupiter. Punctul culminant a fost pe 17 iunie, cind Jupiter a parut sa se apropie atit de mult de Venus incat, fara binoclu, ar fi parut o singura stea".

Aici apar doua probleme :
- conjunctia dintre planete nu putea sa arate locul (casa) in care se afla Pruncul;
- evanghelistul Matei vorbeste despre o singura "stea" si nu despre doua sau mai multe stele.

           Astrofizicianul Michael Molnar crede ca steaua din Bethleem a fost Jupiter, considerata in acele vremuri "steaua regilor". El aduce ca dovada in acest sens si o moneda batuta in acea perioada care are pe ea un obiect celest stralucitor (o stea) impreuna cu semnul astrologic al constelatiei Berbecul. Astrologii antici asociau zodia Berbecului cu Iudeea. Acest lucru l-a facut pe Molnar sa-si puna urmatoarea intrebare : "Ce eveniment din cer, in zodia Berbecului au vazut magii?". Jupiter fiind in acele vremuri in zodia Berbecului, aceasta semnifica faptul ca un rege se va naste in Iudeea. In anul 6 i.Hr Jupiter a fost de doua ori eclipsat de catre Luna, in constelatia Berbecului. Una dintre acestea a avut loc pe 17 aprilie anul 6 i.Hr, conjunctie care putea fi interpretata ca prevestire a nasterii unui rege. Molnar crede ca magii care priveau cerul in est, ar fi vazut aceste semne si ar fi pornit in calatorie spre Ierusalim pentru a-L intampina pe Regele evreilor. In jurul datei de 19 decembrie, anul 6 i.Hr, Jupiter a stat nemiscata deasupra Bethlehemului indicand locul unde se afla Pruncul.Probleme ale teoriei :

- calculele arata ca ocultarea lui Jupiter incepand cu data de 17 aprilie anul 6 i.Hr nu a putut fi vizibila de pe Pamant;
- teoria pare valabila doar pana la un anumit punct : Jupiter si orice alta planeta nu putea sa arate locul (casa) in care se afla Pruncul de la o asemenea inaltime asa cum noi putem observa stelele si planetele pe cer noaptea. Pe cand se pregătea să nască, Maria, a fost nevoită să plece împreună cu Iosif la Bethlehem, oraşul sau natal, deoarece Cezar August decretase efectuarea unui recensământ. Fiindcă Bethlehemul era aglomerat, ei nu au găsit nici un loc de cazare şi au fost obligaţi să stea într-un staul. Bethlehemul acelor vremuri avea cel mai probabil cateva mii de locuitori, fiind aglomerat datorita recensamantului. Sa nu uitam ca numele de "Iisus" era unul foarte comun in Iudeea acelor vremuri si cel mai probabil existau multe familii ce aveau copii mici cu acest nume. Dupa plecarea magilor, Irod ucide cu bestialitate toti copiii cu varste de pana la doi ani. Le-ar fi fost imposibil magilor sa gaseasca Pruncul printre alti cateva zeci sau sute de copii cu acelasi nume.


2) - Un OZN

           Sunt adepti ai OZN-urilor care cred in aceasta teorie. Potrivit acestora o nava extraterestra i-ar fi condus pe magi catre Ierusalim si apoi la Bethlehem dupa care aceasta s-a oprit in loc deasupra casei in care era Pruncul.


           O asemenea teorie nu poate fi sustinuta intrucat magii nu descriu "steaua" ca fiind una neobisnuita, ci o aseamana cu un astru. Evanghelistul Matei nu relateaza ca aceasta "stea" ar fi avut caracteristici ciudate sau asemanatoare cu ale vreunui OZN.

3) - Meteorit

           Aceasta ipoteza pica din start deoarece Evanghelia dupa Matei ne spune ca "steaua" a stralucit mult timp pe cer inca din momentul cand magii au plecat in calatoria lor.

4) - Myra

           Italianul Costantino Sigismondi, de la Universitatea din Roma este cel care a propus aceasta varianta. Insa, steaua Myra straluceste atat de slab incat cu greu ar fi putut atrage atentia magilor.

5) - Nici o cometa indiferent cat de stralucitoare ar fi fost nu ar fi putut arata locul in care s-a nascut Pruncul. Sa nu uitam ca......"steaua" a venit si a stat deasupra, unde era El. Deci nu s-a miscat !!!

6) - Fulger globular

            Michael Kamienski, de la Universitatea din Cracovia afirma ca cel mai probabil "steaua" de la Bethlehem a fost un...fulger globular.
            Insa...fulgerele globulare nu doar ca se produc pe timp de furtuna, dar, sunt si extrem de rare. Apoi...durata unui fulger globular este foarte mica. Este greu de crezut ca magii, astrologi priceputi, ar fi confundat un fulger cu o...stea !!

7) - Nova sau supernova

           Nova este o explozie stelara care face ca steaua respectiva sa devina foarte stralucitoare iar apoi sa revina la stralucirea initiala. Ele nu sunt stele noi reale ci obiecte a caror magnitudine (stralucire) creste brusc. Supernova este o explozie stelara mai puternica decat nova ce produce o crestere a stralucirii de cateva ori mai mare. Supernovele sunt foarte luminoase si pot deveni chiar mai stralucitoare decat galaxiile. Dispar in cateva saptamani sau luni.
           Astronomul britanic David H. Clark, afirma ca in anul 5 i.Hr., in constelatia Capricornul, a avut loc o explozie a unei supernove. Ea a fost atat de stralucitoare incat a putut fi observata cu usurinta cu ochiul liber multe luni, directia sa fiind urmata de catre magi.

           Ca si in cazul celorlalte teorii prezentate mai sus, si aceasta se loveste de aceeasi mare problema : atat nova cat si supernova nu putea indica locul (casa) in care se afla Pruncul.

8) - Inger al Domnului

           In Evanghelia dupa Luca 2:9-12 un Inger al Domnului vesteste pastorilor din zona Bethlehemului, Nasterea Domnului. Sf. Ioan Hrisostom, Feric.Teofilact precum si multi crestini ortodocsi cred ca un inger, posibil acelasi care a vestit si Nasterea Domnului pastorilor, a luat forma "stelei" si i-a calauzit pe magi in drumul lor pana la Ierusalim si Bethlehem.


           Aceasta este totusi o ipoteza destul de plauzibila daca ne gandim la faptul ca "steaua" prezinta atat de multe si ciudate particularitati care o face sa fie deosebita fata de un astru obisnuit.
           Sa nu uitam ca Dumnezeu se descopera oamenilor prin multe cai naturale si supranaturale. Biblia ne spune ca Dumnezeu se foloseste de cai adaptate simturilor noastre pentru a-si duce la indeplinire planul. Asadar ar fi fost usor ca El sa faca o astfel de minune prin care magii sa fie condusi catre Prunc si nu neaaparat sa se foloseasca de astre.


           Vizita magilor implineste profetiile Vechiului Testament. Balaam profeteste ca venirea Mantuitorului va fi marcata de o "stea" :  "Il vad, dar acum inca nu este; il privesc, dar nu de aproape; o stea rasare din Iacov; un toiag se ridica din Israel si va lovi pe capeteniile Moabului si pe toti fiii lui Set ii va zdrobi." (Numeri 24:17).
           Psalmul 72:10 vorbeste despre faptul ca neamurile (magii) vor veni sa se inchine Mantuitorului : "Imparatii Tarsisului si insulele daruri vor aduce, imparatii arabilor si ai reginei Saba prinoase vor aduce".Isaia 60:6 profeteste darurile magilor : "Caravane de camile te vor acoperi, si dromadere din Madian si Efa. Toate sosesc din Seba, incarcate cu aur si cu tamaie, cantand laudele Domnului".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...